Как протича един час по физическо възпитание и спорт в електронна среда?

Красимир Станков е учител по физическо възпитание и спорт в СУ „Петко Рачов Славейков” в Добрич.

Как протича един час по физическо възпитание и спорт в електронна среда?

В своята практика като преподавател в Шуменския университет и учебното заведение той се сблъсква с обучението в дигитална среда. Мнозина си задават въпроса как протича един онлайн час по спорт. 



„Основно се реализира като проектобазирано обучение, т.е. поставят се задачи на учениците за определен период от време, които те трябва да извършат, много рядко се използва синхронно обучение поради спецификата на самата работа. Основно се поставят теми за разработки, пускат се материали, качват се ресурси, с които учениците могат да се запознаят. Тук е много важна ролята на учителя да систематизира материала, да я направи по-достъпна и лека за обработване.  При по-малките ученици предполагам е същото, но там колегите наблягат на правилознание, на информация за известни спортисти и за спецификата на дадена игра. При тях е малко по-трудно”, заяви преподавателят. 

В учебната програма са залегнали нормативи, които децата от определените възрасти трябва да покрият. Те се правят като входно и изходно ниво в началото и края на годината. По думите на Красимир Станков част от тях вече са направени, като предстоят тези в края на годината.

„Ние вече сме ги направили  в началото на година, предстои в края да направим и изходното ниво, като се надяваме до тогава да бъдем пак в присъствена форма на обучение. Няма как да се направят по електронен път. Това са двигателни дейности”, каза той.

Според Станков разликата между дистанционното обучение и това в реална среда е огромна и нищо не може да замени един реален час по физическо възпитание и спорт. 

„Предвид ситуацията, до някаква степен това обучение също е полезно защото учениците могат да получат информация, която няма време да се дава в реален час. Могат да получат информация за различните игри, известните спортисти, това какво дава спортът като възможности, здравословен начин на живот и т.н. Това обучение също допринася по някакъв начин. По нашия предмет няма издаден учебник и теоретичната част  почти не е застъпена, сега имаме възможност да наблегнем на теорията. В никакъв случай не може да се сравнява с това в реална среда, но учениците проявяват интерес, защото материалът е малко по-различен от този в училище и си има плюсовете. До известна степен има ефект, ние съдим по това дали на учениците име  интересно”, категоричен беше Станков.

Оценяването в дистанционна среда се прави на база поставените задачи за определен срок от време. В тях учениците трябва да систематизират получената информация и на база на върнатите разработки, учителят може да постави оценка. 

„По нашия предмет оценките могат да бъдат между 3 и 7. В реална среда учениците вече са получили някакви оценки. Поставените оценки по време на дистанционното обучение са леко завишени и не представят физическата дееспособност на учениците. Някои от колегите използват тестове за правилознание и тактически взаимодействия по дадена игра, което също е база за писане на оценка”, коментира още учителят по физическо възпитание и спорт. 

Според преподавателя ефект от това обучение има, но липсата на спорт се отразява неблагоприятно на децата.

„Изключително негативно, когато сме в електронна среда  и е спрян и спорта в съответните клубове до 18 години, което допълнително ги обездвижва, също така ученическите игри не се провеждат. Това им влияе много и на мотивацията, те живееха цяла година с предстоящото участие в състезания. Състезателния елемент е изключително важен, който в момента отсъства и не са доволни от това обучение в момента”, сподели той. 

Красимир Станков съветва учениците да изпълняват формите, заложени в методиката на обучението по физическо възпитание и спорт, като утринна гимнастика, упражнения за стречинг и различните видове танци – от народни хора до зумба.