Ученици от ОУ „Н. Й. Вапцаров“ получиха хранителни пакети преди празниците

Ученици от Основното училище „Н. Й. Вапцаров“ в Добрич са получили хранителни пакети с продукти от първа необходимост. Това съобщи за Добрич Онлайн директорът на учебното заведение Тошко Керанов.

Ученици от ОУ „Н. Й. Вапцаров“ получиха хранителни пакети преди празниците

Те са закупени със средствата, предназначени за безплатни закуски, полагащи се на учениците. Заради дистанционното обучение раздаването им беше прекратено. „С тези средства ние направихме хранителни пакети за подготвителната група и учениците от 1 до 4 клас. Те бяха раздадени на децата преди няколко дни като жест за предстоящите празници“, коментира Тошко Керанов. 



Той посочи, че на 1 декември е трябвало да започне кампанията “Топъл обяд” на Българския Червен кръст. Чрез нея за 25 нуждаещи се ученици от учебното заведение се осигурява храна. В момента, обаче, кампанията не може да се осъществява заради дистанционното обучение. „От Българския Червен кръст решиха да подготвят хранителни пакети за тези 25 деца и те бяха раздадени“, каза още директорът на ОУ „Н. Й. Вапцаров“.

Във връзка с дистанционното обучение Тошко Керанов сподели, че 20 от 62-ма ученици в класовете от 5 до 7 клас не разполагат с електронни устройства. Тяхното обучение се осъществява на хартиен носител. Медиатор доставя до адрес на учениците без компютър или телефон учебния материал, който предварително е подготвен от преподавателя по съответния предмет.  Такъв медиатор е назначен в учебното заведение по проект „Подкрепа за успех“. Благодарение на него учениците без комуникационни устройства успяват да не прекъснат своето обучение.

Тошко Керанов допълни, че децата от подготвителната група и от първи до четвърти клас също се обучават на хартиен носител, тъй като нямат компютърни умения, а повечето от тях не разполагат и с електронни устройства. 

Министерският съвет предостави 14 млн. лева за закупуване на преносими компютри за държавните и общинските училища. С одобрените допълнителни средства са закупени 16 000 устройства, от които 12 000 за ученици и 4 000 за учители. Целта на преносимите компютри е да обезпечат учебния процес по време на обучението в електронна среда. 

Директорът на ОУ „Н. Й. Вапцаров“ сподели, че училището е получило един компютър за преподавател и три за ученици. В заключение той посочи, че са необходими още 69 електронни устройства, за да се осъществява на 100% дистанционно обучение за учениците в учебното заведение. 

Заглавната снимка е архивна