Отец Петър Димитров: Родителите да говорят на децата си ежедневно за Рождество Христово

В състояние ли са подаръците и бляскавите тържества за Рождество Христово да надделеят над истинската същност на празника? Как да намерим равновесие – така, че да зарадваме децата си и в същото време да ги научим да вярват в доброто и да се докоснат до посланията на Коледа, разказва отец Петър Димитров.

Отец Петър Димитров: Родителите да говорят на децата си ежедневно за Рождество Христово

Съветът му е родителите да говорят на децата си ежедневно за Рождество Христово, а не само през декември месец. По думите му трябва да се обяснява на децата кой е Исус Христос, за доброто и любовта, защото те имат нужда да чуят това. Наблюденията му са, че празникът все по-често се свързва предимно с очакване на подаръци, а истинската същност остава на заден план. 



„В последно време наблюдаваме, че празникът се е превърнал повече в ден на очакване на материален подарък. Не вникваме в същността на празника, която е огромна благодат за нас. Този празник е една надежда за по-добро, за по-добър живот, за това, че идва Спасителят на света, който да ни дари с вечен живот“, коментира отец Петър Димитров. 

Според него това се дължи на промяна в ценностната система в семейството и обществото.

„Не бих казал, че сме станали по-лоши. Проблемът е в сивото ежедневие и в проблемите, които днес имаме всички в обществото. Хората се радват дори и на мъничкото, което получават като подарък. Те го приемат по-скоро като внимание и може би оттам идва промяната на празника“, каза отец Петър Димитров.

Той подчерта, че Исус Христос не е митична фигура, а реална личност, даряваща с любов и благодат:

„Този празник е породен от любовта на нашия Бог. Той се явява на земята като спасител. Той се явява като Бог, но в човешки образ, за да може да ни дари с неговата любов, единосъщност и да ни благослови“.

Да бъдем по-добри и да помагаме на хора в нужда, за да дадем пример на децата си. Това съветва отец Петър Димитров. По думите му балансът между това да зарадваме семейството си и да почетем същността на празника, е в това да бъдем добри.

„На първо място трябва да сме добри, да сме благодетели, да направим нещо добро. Ако видим някой, който има нужда, нека му помогнем. Ако познаваме семейство, което няма възможност да се нахрани на този велик празник, може да помогнем“, каза отец Петър Димитров. Според него по този начин децата ще видят добрия пример. Носейки в себе си мисълта за доброто, направено от родителите им, те ще ги последват и ще действат по същия начин, когато пораснат. По този начин няма да свързват Рождество Христово само с подаръци, а с това, че могат да помогнат на хора в нужда и да бъдат по-добри. 

В заключение отец Петър Димитров коментира, че благотворителен базар в момента събира средства за построяването на новия храм „Свети Лука Кримски“ в Добрич. Той ще се намира в квартал „Добротица“. За да продължи строителството му, трябва да бъдат събрани още средства. Базарът се намира в близост до Професионалната гимназия по туризъм. На него могат да бъдат открити ръчно изработени сувенири. 

„Те не могат да бъдат закупени. Ако някой си хареса нещо, парите, които е определил, слага в дарителница. От настоятелството ще я отворят и ще съобщим колко средства са събрани от благотворителния базар“, каза още отец Петър.

Базарът ще се провежда всеки ден до 26 декември. Той е с работно време от 9 до около 18 часа.