Д-р Баева: Потребителите на Дома за стари хора в Добрич са в добро общо състояние

Всички потребители и лица от персонала на Дома за стари хора, които са дали положителни проби за коронавирус, са в задоволително общо състояние. Това съобщи пред журалисти днес зам.-кметът на община Добрич д-р Емилия Баева.

Д-р Баева: Потребителите на Дома за стари хора в Добрич са в добро общо състояние

29 потребители на Дома за стари хора в Добрич са дали положителни проби за COVID-19



Припомняме, че 29 от потребителите и 10 лица от персонала на социалната институция дадоха положителни проби за Ковид-19.

„Домовете за стари хора са едни от рисковите контингенти и при посещението си доц. Ангел Кунчев ми каза, че със сигурност ще има и такива случаи, защото персонала си идва от домашна обстановка. Ние бяхме направили една предварителна организация и имахме обособен изолатор с три стаи и цял етаж, който е с отделен вход”, коментира д-р Емилия Баева. 

По думите й всички лица  с положителни проби са изместени на този етаж и са отделени от останалите. Те имат и отделен персонал – една медицинска сестра и един санитар, които ще работят там 7 дни, след което ще бъдат сменени от други. Персоналът, който е избран да работи в този сектор има изградени антитела. 

Средната възраст на заразените потребители е 86 години, като най-възрастния е на 96. На всички тях е назначено лечение от личните лекари. Д-р Баева посочи още, че всички възрастни хора с положителен тест са в задоволително състояние.

„Веднага щом стана ясно, че имаме положителни потребители ние снабдихме Дома за стари хора с ангитенни тестове и при най-малкото подозрение потребителите се изследват. През вчерашния ден имаше още трима с положителни тестове”, сподели зам.-кметът. 

За социланата институция е осугурен консултант-инфекционист, който на 25 декември ще прегледа всички заразени с коронавирус потребители. По думите на д-р Баева всеки от тях има направено медицинско досие, в което са описани  придружаващите заболявания, каква е терапията на пациентите и всеки ден се отбелязват данните от измерването на  температурата им. 

„Вчера закупихме и уред за измерване на сатурацията на кислорода. За сега те поддържат една добра сатурация, ако има влошаване пациентите ще бъдат хоспитализирани”, каза още д-р Емилия Баева. 

10 души от персонала също са дали положителни проби за Ковид-19. Заразени са рехабилитатор, медицинска сестра и 8 санитари. Те също са в добро общо състояние, като само едно лице е с повишена температура.