5 тайни за модерните телевизори

5 тайни за модерните телевизори

Колкото повече модели телевизори излизат на пазара, толкова по-трудно за обикновения потребител става да направи избора си сред марки, размери и странни съкращения на характеристики като LCD, LED, QLED, OLED, HRD, HD, FHD, UHD, 4K, 8K, USB, HDMI , Smart TV. 



Ако и вие сте изправени пред подобен проблем, ние сме тук, за да се опитаме да направим избора ви малко по-лесен.


За големината на телевизора пространството е от значение

Размерите на телевизорите се основават на диагоналното измерване на техните екрани и се изписват в инчове. За да определите подходящия размер черна техника за вашето пространство, трябва да направите няколко лесни изчисления:

Измерете разстоянието между мястото, от което гледате телевизия и екрана на телевизора.

Разделете полученото число на две и го превърнете в инчове. (Един сантиметър е равен на 0,39370 инча).

Резултатът е оптималният размер на телевизора, подходящ за вашето помещение.


Резолюцията оказва влияние върху качеството на картината 

Тази характеристика е важна при избора на устройството, тъй като от нея зависи какво е качеството на картината и колко отблизо можете да гледате, без да виждате пикселите (Пикселите са мини светлинни точки, които съставляват цялостната картина на телевизора). Към момента резолюциите, с които се предлагат телевизорите са:

HD (1280х720)

Тази резолюция е сравнително ниска. Поради тази причина обикновено ще я срещнете при по-малките и от по-нисък клас телевизори.

FHD (1920х1080)

Full HD предлага по-високо качество на картината, в сравнение с HD.

UHD (3840х2160)

Предлага високо качество на картината, наситени, контрастни и ярки цветове.

4K (4096х2160)

През последните години телевизорите с 4К са абсолютният фаворит на пазара. Само за сравнение, пикселите на 4К са няколко пъти повече от пикселите на UHD, което означава супер качество на картината и наслада за сетивата.

8K (7680х4320)

8К е следващото поколение, което ще задмине дори и 4К. Все още телевизори с 8К не се предлагат масово на пазара, тъй като няма съдържание, което да отговори на изискванията им. Но се надяваме в следващите години и това да стане, за да можем да се насладим на изключителни преживявания пред екраните.


Задно осветяване на екрана или какво се крие зад съкращенията LCD, LED, OLED, QLED

За да не ви объркаме повече, обясняваме съвсем накратко.

LCD и LED са двата основни типа технологии, които осигуряват задното осветление на екрана. Първата технология работи с течни кристали, а LED - със светодиоди. С напредването на разработките и въвеждането на различни иновации, LCD технологията, макар, че все още се използва се счита за остаряла. Казано с други думи, телевизорите с LED подсветки предлагат по-добра яркост, контраст и наситеност на цветовете, което ги прави и по-търсени в сравнение с LCD телевизорите.

OLED и QLED са разработки за база LED технологията, но я надграждат значително. Всъщност, технологиите са разработки на две от световните компании за производство на телевизори. OLED е разработка на LG, а QLED е разработка на Самсунг. 

При OLED (Organic Light-Emitting Diode) всеки пиксел може да генерира собствена светлина, а отделни пиксели да бъдат изключено напълно. В резултат на това, OLED телевизорите са способни на дълбоко черно, високи нива на контраст и реалистични цветове.  

QLED използват разработката на Самсунг Quantum Dots, при която се използва филтър от квантови наночастици, които излъчват или променят светлината с различни честоти, когато са изложени на електричество. Това променяне на светлината произвежда по-ярки, наситени и контрастни цветове на картината. 

USB или HDMI портове - каква е разликата

USB портовете са ви познати от вашия компютър или лаптоп. Когато  телевизора има такъв порт, то можете да го използвате основно за прехвърляне на данни от едно устройство към друго. За разлика от тях,  HDMI портовете  са връзката, която използват не само телевизорите, но и всички съвременни устройства. Чрез HDMI можете да свържете вашия компютър към телевизора и да получите висококачествена картина и звук без забавяне и изкривяване.

Телевизор ли е, нека да е умен

В днешния свързван свят, SMART телевизорите не са просто прищявка, а необходимост. Интелигентните телевизори са с мощни процесори, свързаност с интернет и лесен за навигация софтуер. Подобно на компютрите и умните домашни устройства, SMART TV предлагат интернет връзка и поддържат много приложения. Това отваря нов свят за забавления от стрийминг на видео в Netflix, до игра на любимата игра, гледане на клипчета в YouTube, проверка на социалните медии, до контролиране на цялата къща чрез интегрирани функции за интелигентен дом като Amazon Alexa и Google Assistant.