3D печатането - хит на пазара

Все по-често се говори за 3D печатането и ви се иска да узнаете малко повече за тази технология е какво я превръща в един от най-големите хитове на пазара.


3D печатането - хит на пазара

Предимства на 3D технологията или защо става все по-предпочитана и от компаниите, и от потребителите.



Скоростта

Едно от основните предимства на 3D принтерите е скоростта, с която могат да отпечатват и произвеждат части. За разлика от традиционните методи на производство, 3D печатът може да произведе както прости, така и доста сложни части или елементи за изключително кратко време.

Ако в миналото се е налагало дизайнерите да чакат с дни, докато отделните елементи на даден прототип бъдат завършени, за да разберат дали се налагат корекции или не, то днес, с високотехнологичния печат прототипът се произвежда за няколко часа. Така, ако се налагат корекции в дизайна, специалистите да се заемат веднага и без да губят ценно време.

Производството в една стъпка

Една от най-големите мечти на всеки производител е да може да произведе продукт, който не се нуждае от допълнителна обработка. Благодарение на 3D печатането тази мечта най-сетне е лесноосъществима. С тази технология елементите или прототипа се отпечатват в една - единствена стъпка и без да се налага да бъдат обработвани допълнително. Достатъчно е елементът да бъде моделиран чрез CAT и файлът да бъде прехвърлен в 3D принтера, който да започне печатането напълно автономно, бързо и без никакви забележки.


Ниските разходи

За да стане малко по-ясно какво имаме предвид под “ниски” разходи ще ги разделим на три категории: експлоатационни разходи на машината, разходи за материали и разходи за труд.

Експлоатационни разходи на 3D принтерите 

Откровено казано настолните принтери, тези които се ползват основно от малките компании и обикновените потребители използват електроенергия колкото един най-обикновен лаптоп. Производствените принтери са големи и при тях консумацията на енергия наистина е по-висока, но за сметка на това произвеждат големи количества елементи и части в една стъпка, което на практика води до добри икономии на време, труд и пари.

Разходи за материали

Разходите за материали варират в зависимост от вида принтер и използвания материал. Настолните  FDM принтери например използват основно макари с влакна, цената на които е доста ниска, докато SLA печатът изисква смола, която е малко по-скъпа.  Но дори и с това ценово разнообразие на материалите, те са в пъти по-евтини в сравнение с цените на материалите, които се влагат при производството чрез стандартните, традиционни методи.

Разходи за труд

Едно от основните предимства на тази технология са ниските разходи за труд. За да бъде отпечатат един продукт чрез 3D принтер е достатъчен един квалифициран служител, който да настрои машината и да стартира печата. След това принтерът започва напълно автоматизиран процес на производство.

 Намаляването на рисковете

Промените и корекциите, които са ежедневие при използване на стандартни методи за производство на прототипи отнемат не само много време, но и до загуба на пари.  За разлика от традиционното производство, при 3D печата няма грешки. Продуктът се отпечатва с абсолютна точност и прецизност.


Творческата свобода

Производството на сложни модели или елементи с традиционни методи е трудна и отнемаща време задача. Не така стои въпросът при адаптивното производство, при което сложността на елемента няма никакво значение, тъй като продуктите се изработват чрез наслагване на слой върху слой. Това позволява на дизайнерите (и обикновените потребители) да реализират своите идеи без никакви пречки и затруднения.

Персонализацията

3D печатът позволява не само намаляване на разходите и рисковете, дава възможност за бързо производство в една стъпка и разгръщане на творческата свобода, но и позволява персонализацията на произведените продукти. Казано по друг начин, имате ли 3D принтер у дома, можете да развихрите фантазията си и да произведете всичко, което ви дойде на ум - от инструменти за работилницата, домашни потреби, картини, подаръци, поставки, ключодържатели, до нещо по-сложно като дрехи и обувки. А можете сами да измислите дизайн на съвършено нов продукт и принтирате безупречен прототип.