Хореографи и собственици на школи по изкуства заплашват с протест

Неработещите зали за култура и изкуства, загубата на десетки часове работа с деца и възрастни изправят на пореден протест хореографи и ръководители на школи. Хората на изкуството споделят, че се чувстват сринати в дните на пандемията, в които наемите продължават да се плащат, а приходи и подкрепа няма.

Хореографи и собственици на школи по изкуства заплашват с протест

Един от потърпевшите е Иван Иванов. Той е директор на Арт-център „Палитра” в Добрич и член на управителния съвет на Съюза на организациите за любителско изкуство. Той сподели, че е дискриминационно това, че масовият спорт е позволен, а работата на школите по изкуства – не. 



„Не искам да противопоставям спорт и изкуство и двете са еднакво значими за създаването на една нация. Спортът създава герои, а изкуството обаче създава народа. И двете са абсолютно значими. Просто е недопустимо управляващите да не разбират, че макар и различни по форма, ние сме еднакви по начин на работа”, заяви той.  По думите му както при спорта се изисква постоянство и ежедневни занимания, така е и при изкуството – ако то не се практикува всеки ден, няма как да се постигнат резултати.  

„Как може да решат, че децата са най-опасните същества, та това е бъдещето на България. При нас е нямало едно разболяло се дете в центъра, аз също бях с коронавирус и съм сигурен, че го хванах в големите търговски вериги”, посочи още Иван Иванов. 

В точка 7 от заповедта на здравния министър се  забраняват занятията от музикалното, творческото и танцовото изкуство. В точка 9 се разрешават спортните дейности. „Искаме да се разбере, че не може изкуството да е по-различно от спорта като отношение. И двете са еднакво значими и не мога да разбера как контактните спортове са по-безопасни от танцовите занимания. Картотеката не пази от заболявания.  Искаме да бъде ясно, че изкуството е това, което създава един народ”, сподели Иван Иванов. 

Ако нещата не се променят в близкото бъдеще хората на изкуството са готови на протестни действия.  

„Първоначално идеята беше протестът да е само в София, но поради финансовото състояние и други ред причини, решихме да го разделим на два фронта – столицата на България и морската ни столица. Искаме да направим една по-силна изява на всички колеги, които нямат възможност да работят и да покажем, че съществуваме. Тази дискриминация, която е по отношение на изкуството просто вече е недопустима и не се търпи”, каза в заключение той.