Виктория и Александър са най-предпочитаните имена за бебета през 2020 година

Виктория и Александър са най-предпочитаните имена за бебета през 2020 година
За поредна година най-предпочитаните имена сред новородените през 2020 г. са Александър и Виктория.

Разнообразието на имената при жените остава по-голямо от това при мъжете. Личните имена на мъжете са над 30 хил., а на жените - близо 40 хиляди. 


През последните няколко години начело в класацията на най-предпочитаните имена за новородените момчета в България са Георги и Александър.  При новородените момчета наред с традиционните имена Георги, Димитър, Иван и Никола преобладават нехарактерни за българската традиция имена като Мартин, Даниел и Виктор. Все по-често се срещат и имена на български ханове и царе - Борис, Калоян, Симеон, Самуил и други. Най-разпространените мюсюлмански имена при момчетата и през 2020 г. са Емир и Мерт. 


Виктория продължава да води първенството при момичетата, въпреки че броят на живородените момичета с това име (722) намалява вече трета поредна година. Челната тройка сред десетте най-често срещани имена при момичетата - Виктория, Мария и Никол, се запазва вече повече от пет години, като през 2020 г. веднага след тях са София и Рая. Най-разпространените мюсюлмански имена при момичетата са Елиф и Мелек.


Най-много са имениците през януари - близо 795 хил. българи празнуват на Васильовден, Йордановден (Богоявление), Ивановден, Антоновден и Атанасовден. В първия месец на годината имен ден имат и Теодосий (11.01), Татяна (12.01), Евтим (20.01), Максим (21.01) и Григорий (25.01). Най-голям е броят на празнуващите имен ден на Цветница - 363 хил. жени и мъже.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+