Дете с аутизъм от Добрич рисува уникални картини, за да подпомага лечението си

Недислав Недков от Добрич е пример за необятния талант, с който природата дарява децата с аутизъм и доказателство за това, че трябва да даваме възможност на всяко едно дете свободата да прави онова, което най-дълбоко интригува съзнанието му и го кара да изпитва най-дълбок интерес и внимание.

Дете с аутизъм от Добрич рисува уникални картини, за да подпомага лечението си

Творбите на младия художник се продават, за да може да се подпомогне неговото лечение. 




Когато Неди навършва три години той е диагностициран с аутизъм. Проблемите на малкото момче се появяват след ваксина, като преди нея той се е развивал като всяко дете, пристъпващо плахо към живота.  Когато чува диагнозата на своя син, нещо сякаш се къса в майчиното сърце на Камелия Тодорва, но тя не се отказва от рожбата си и посвещава живота си на Неди. 

 От 2013 година той е на алтернативна терапия чрез електростимулация, която заедно с логопедичните занимания и кранио-сакрална терапия води до забележителен напредък.

Преди няколко месеца Недислав започва да проявява огромен интерес към изобразителното изкуство, а картините на младия творец са някак приказни, чрез тях той изобразява своите чувства и представя на хората нещата през неговия поглед. 


„Неди рисува от малък, първо мацаше с цветове, но сега творбите му започнаха да придобиват нов вид, започнаха да се различават форми – най-често красиви цветя. Това се случи, когато почина неговата баба – моята майка. Постоянно говорим за това, за да може да осъзнае, че тя вече я няма, но не спира да я търси. Според мен тази трагедия, която ни сполетя, отключи неговия талант. Той хвана четката и боичките  и започна да изразява своите виждания и настроения. Накупихме си различни материали, сега рисува на платна. Гледа картини на нещата, които иска да изобрази, но ги пресъздава по свой собствен начин. Маргаритката не я рисува бяла с жълто по средата, а леко оранжева. Създава нестандартни картини. Моите насоки са по-скоро да не поставя дълбоко четката в боята, за да не се изцапа цялата.  Той вече осъзнава и се справя почти сам със самия процес”, сподели Камелия Тодорова. 


Рисуването се отразява много добре на Неди, според неговата майка когато рисува той сияе, харесва му процеса и го прави с огромно удоволствие. Рисува най-често цветя. 

„Любимите му неща от малък са цветята, той ги обожава, когато види цвете го къса и веднага ми го подарява. Той сияе като види цветя, много обича теменужки, маргаритки и хубави ярки цветове. Като по-малък рисуваше къщи, дървета, планини, реки, сега вече рисува картини с красиви растения”, разказа Камелия Тодорова. 


Майката не може да определи със сигурност какво вдъхновява нейния син да рисува, но споделя, че момчето може да седне пред бялото платно и да рисува с часове. 

„При Неди винаги трябва да очакваме неочакването. Той може да седне сутринта и да рисува до вечерта. Не мога да кажа какво го вдъхновява, за това не мога да разговарям с него, просто го питам харесва ли ти, искаш ли да продължиш, желаеш ли да добавим нещо друго към тази картина, или някакъв друг цвят. Усеща се, че мама му помага, защото с такъв интерес и такова вдъхновение никога не е рисувал. Честно казано и аз започвам да се запалвам и да се уча от него.Опитах да рисувам, но не мога да направя това, което той прави. Мен ме вдъхновява детето ми, а него може би мама”, заяви Камелия Тодорова. 


Цветовете, които Неди използва най-често са бяло, виолетово и жълто, което по думите на неговата майка означава, че той е щастлив. 

„Преди няколко дни Неди рисува картина с макове,  разгледа стотици изображения на макове в интернет, но пак си я направи по неговия начин. Преди използваше много често червения цвят, а когато децата използват червения цвят те са тъжни, има в тях страх, докато ярките цветове означават, че детето е щастливо. За листата аз го насочвам към зеленото, а той използва кафяво и бяло”, каза Тодорова. 

Картините на младия художник се продават, за да бъде подпомогнато неговото лечение. 

„Терапията на Неди е от 2013 година, първо тук в Добрич провеждахме кранио-сакрална терапия при д-р Стойчев и д-р Хараламбиева, която даде тласък на Неди, той се научи да се храни по различен начин, да приеме, че храната се яде, защото до 7-годишна възраст той ядеше само сирене и хляб. През 2016 година чухме за д-р Пламен Димитров във Варна, който провежда транскраниална електростимулация, започнахме и там. Това също му даде огромен тласък към появяването на реч, четене, разбиране, готвене и организиране на процеса. Той осъзна, че в този живот има хубави неща”, сподели още Камелия.

В момента не се провежда лечение, като последната терапия на Неди е била през август, но неговата майка не спира да работи с него и у дома. 

„На година ние провеждаме доста такива терапии, има месеци, в които са по 20, после по 10. Вече лекарите преценяват дали се образуват връзките, дали е нужно да се подсилят, всичко зависи от настроението на детето, дали е хиперактивно и има ли странични ефекти. Аз не спирам да го терапевтирам и у дома. Присъствах на всички сесии, които се провеждаха при логопед във Варна, заедно с терапиите и стимулациите. Междувременно изкарах много курсове за квалификация - Кинезиология за деца, Монтесори, както и Терапевтични стратегии в логопедичната  работа при деца с нарушения, сензорна преработка и двигателно  планиране при Светлана Катунова.  Денонощно чета, превеждам материали, защото без помощни средства, не само децата с аутизъм, но всяко друго дете, никога няма да може да отиде напред. За това, което правим с Неди вкъщи, също се изискват много средства, трябва принтер, хартия, ламинатор, всичко ми е подредено – сезони,  срички, последователни движения. Аз не спирам у дома да работя със своя син. Всичко, което правим, го пускам на живо по интернет, за да покажа на хората, че е възможно дете с аутизъм, дори и след 13 години, да проговори. Неди се опитва вече да прави диалози. Мозъкът е пластичен и той се развива през целия живот на човек. Доказателство за това е моето дете и това ми дава сила да продължавам напред”, заяви Камелия Тодорова. 


Картините на Неди могат да бъдат разгледани във фейсбук групата „Неди Арт”, те се продават на символична цена, като средствата ще подпомогнат лечението на Неди.