Християн Христов: 27 000 са посетителите на Зооцентъра в Добрич през 2020 г.

Християн Христов: 27 000 са посетителите на Зооцентъра в Добрич през 2020 г.
Центърът за защита на природата и животните в Добрич е място, което от няколко години прославя града ни. Директорът му Християн Христов сподели за постигнатите резултати през 2020 г.

Постигнатото през 2020 г. в Зооцентъра не е никак малко, Християн определя годината като успешна, макар че два месеца от нея са били неработни за него и служителите. 


„Статистиката ни показва, че през 2020 г. в Зооцентъра имаме 27 000 посетители, което за малък град като нашия не е за подценяване. Ако бяхме работили и през двата месеца, които изпуснахме, може би, щяхме да стигнем 30 000 души“, каза Християн.


През 2020 г. Центърът за защита на природата и животните има и голям брой дарения. Те са на стойност от около 12 000 лв. и включват – всякакъв вид зърна (царевица, пшеница, слънчоглед, слънчогледов шрот), месо (свинско, телешко, пилешки кожички) и риба. В даренията присъстват и защитни маски и шлемове, голям брой растения, които се засаждат в Зооцентъра, фризер и др.


„Сам търся дарителите и смея да кажа, че много от тях откликват на идеите ми. Всеки дава, колкото може и екипът на Зооцентър Добрич сме много благодарни за всяка помощ“, посочи директорът на центъра Християн Христов.


През 2020 г. Зооцентърът успява да постигне много от поставените си цели. Създават нови ограждения с електропастир за новите видове бягащи птици – Нанду и Ему, както и за новопристигналия вид -  Патагонска мара. В Зооцентъра живеят и две мечки – мъжка и женска, които за момента спят зимен сън макар и зимата да е необичайно топла. 


„Не храним мечките умишлено, за да не променим режима им. Спокойни сме, защото имат вода в ограждението. Идеята е да им предоставим естествения режим, на който са свикнали в природата“, сподели Християн.Освен това, създават нов портал към Зооцентъра, както и бариери, които да не позволяват преминаването към площта без разрешение. 


„С доброволци много често сме чистили площта около Зооцентъра, но забелязахме, че има недоброжелатели, които изхвърлят непрекъснато отпадъците си там. Затова предприехме стъпката към създаването на бариери, чрез които да регулираме замърсяването на района“, сподели Християн.


През 2020 г. Центърът за защита на природата и животните в Добрич приютява различни животни - главно птици, които са неспособни да живеят в природата, заради различни здравословни проблеми или инциденти. Приютените животни са 5 щъркели, от които два успяват да излетят и 3 розови пеликана, от които всички успяват след помощта на центъра да се възвърнат към дивата среда. 


„Дивите животни, които идват при нас, са или в рискова група, или със сериозни травми. Адаптацията им е трудна, но правим всичко възможно. Осигуряваме им добра среда за живот, а и посетителите имат възможност да се зарадват на видове, които няма къде да видят на друго място“, посочи Християн.


Към момента Християн отправя апел към гражданите на Добрич за осигуряване на коледни елхи, които служат за разнообразие в храната на всички тревопасни обитатели на центъра. 


Директорът на Зооцентъра споделя и интересен случай за конфискуването на две животни – варан и игуана. 


„Тези две животни са конфискувани заради незаконно отглеждане. В момента са в центъра при нас и всеки посетител може да ги види. Грижим се за тях и им осигурихме много добра среда за живот“, сподели Християн.


Все повече хора започват да научават за съществуването на Центъра за защита на природата и животните в Добрич. 


„Изключително съм радостен от факта, че хора от цялата страна ни посещават и знаят за нас. Създаването на уебсайт, Фейсбук и Инстраграм страници помогна много за популяризирането на центъра. Опитваме се да правим всичко възможно и да прославяме Добрич с едно прекрасно място, което приютява различни видове интересни и за някои непознати животни“, допълни директорът на Зооцентъра Християн Христов.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+