Сградата на бившия хотел „Москва“ е възстановена в автентичния си вид

Завърши възстановяването на една от емблематичните сгради в град Добрич – бившият хотел „Москва“.

Сградата на бившия хотел „Москва“ е възстановена в автентичния си вид

Строежът на хотел „Москва”  започва около 1925 година и е завършен 1928 г. Той е с двама собственици – единият е банкерът Никола Друмев, другият - търговецът в книжарския бранш Христо Радилов. 


Хотелът е строен през румънския период с капитала на български банкери. Хотелът е бил на 4 етажа, като на първия етаж е бил приемният салон, на втория и третия етаж са били хотелските стаи, на четвъртия – канцеларията и складовите помещения.

Отначало за кратък период се е наричал хотел „Индустриал”, понеже собственикът му Никола Друмев е бил собственик на тогавашната търговско-индустриална банка „Добруджанка” и първият капитал е бил вложен от него. По желание на неговия съдружник Христо Радилов, който също е искал на участва в избора на името, хотелът е бил прекръстен на „Регал”. 

След освобождението на Добруджа през 1940 година, хотелът в продължение на няколко години продължава да носи това име.

През 1942 година  до края на Втората световна война, с решение на българското правителство името е променено на хотел „Берлин”, понеже България е била съюзник в Тройната коалиция – Германия, Италия и Япония. 

След 1945 г. хотелът отново е прекръстен – този път той носи името х-л „Москва”. През социалистическия период в началото е работил само вторият етаж на хотела, а през 1968 г. за кратък период от време, в приемната зала  се е помещавал представителният магазин на месокомбинат „Родопа”.

След реституцията е бил върнат ма наследниците на Друмев и Радилов, които са имали силното желание да реставрират бащиния хотел, но поради финансови причини не са успели и са го продали.

През месец септември започна реставрацията на 90-годишната сграда, която е паметник на културата. В автентичен вид беше възстановена нейната фасада. Предвижда се в бившия хотел „Москва” да бъдат разположени офиси и магазини.