Най-много опожарени горски площи през 2020 година е имало в Балчик и Генерал Тошево

Най-много опожарени горски площи през 2020 година е имало в Балчик и Генерал Тошево
71 пожара са регистрирани на територията на СИДП през 2020 година.

19 от тях са в ДГС-Варна, 9 в ДЛС-Шерба, 7 в ДГС-Генерал Тошево, по 6 в ДГС-Шумен и ДЛС-Балчик, 5 в ДГС-Омуртаг, 4 в ДГС-Провадия, по 3 в ДГС-Нови пазар и ДЛС-Паламара, по 2 в ДГС-Смядово, ДГС-Търговище и ДЛС-Черни Лом, по един в ДГС-Суворово, ДГС-Цонево и ДГС-Върбица. 


Огънят е засегнал 1323 декара с гори, като най-много опожарени площи има в Шерба, Шумен, Балчик, Генерал Тошево и Варна. При върхови пожари са изгорели напълно 70 декара борова гора над квартал „Дивдядово“ в Шумен и 7 декара в Генерал Тошево. 


Над 500 служители на стопанствата са участвали в погасяването на огъня, както и 200 автомобила на поделенията, част от които са оборудвани като противопожарни. 


Три от пожарите в Североизтока са били умишлени, а при 53 причината е небрежност при боравене с открит огън, като най-често огнената стихия тръгва от запалени стърнища и пасбища. 


Близо 1300 горски, пожарникари и доброволци са се включили в овладяването на пожарите в СИДП, като в повечето случаи бързата реакция и минималните щети са благодарение на сигналите, които гражданите подават на национален телефон 112. 


 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+