Над 3 500 добруджанци са били заразени с COVID-19 през 2020 година

3531 жители на област Добрич са дали положителни проби за коронавирус през 2020 година. Това заяви в ефира на Радио 99 директорът на РЗИ – Добрич д-р Светла Ангелова.

Над 3 500 добруджанци са били заразени с COVID-19 през 2020 година

Близо 900 пациенти са били хоспитализирани и са преминали през лечебни заведения, вследствие на болестта.  По думите на д-р Ангелова прави впечатление, че жените боледуват повече от мъжете, но и при двата пола най-много боледуват хората над 45 години. 



От началото на 2021 година 190 лица са били диагностицирани с опасния вирус, като 152 от тях са доказани с ПСР, а останалите с бързи антигенни тестове

„Изследваните са около 400, почти ½ от тях да положителни, което е доста притеснително. Независимо от празниците хората продължават да боледуват и заболяването продължава да се разпространява. Мерките, които са разпоредени, следва наистина да бъдат спазвани. Ние всички очакваме с голямо внимание данните, които ще излязат тази седмица, защото когато изтече двуседмичния период след празниците, ще бъде отчетен ефекта – дали и доколко са спазени те. Надяваме се хората да са ги спазвали, защото наистина те трябва да разберат, че всичко зависи от тях”, заяви д-р Светла Ангелова. 

В първата седмица от връщането на децата в класните стаи и детските заведения, в област Добрич има карантиниран един първи клас и група в детска ясла в областния град. 

Гражданите, дали положителни проби за коронавирус, подлежат на изолация или хоспитализиране. Ако в периода, когато е под домашна изолация, пациентът развие по-тежки симптоми, той трябва да се обади на 112, за да може да бъде прегледан от спешна помощ и по преценка на медиците да бъде хоспитализиран в Ковид-сектора на Второ вътрешно отделение. След като бъдат изписани от болницата, пациентите подлежат на 14 дни домашна изолация. 

През изминалата година починалите в болничните заведения с положителни проби за коронавирус са 145. „Предполагам, че те ще са малко повече, защото ние получаваме точна информация за лицата починали в болничните заведения, малко повече се бави във времето поради законови срокове информацията за починали у дома”, сподели д-р Ангелова. Тя добави, че по точна информация ще има в края на първото тримесечие на тази година.