Д-р Светла Ангелова: До момента няма колега с оплаквания след ваксината

До този момент в област Добрич са ваксинирани 130 души – медицински персонал. Нито един от медиците няма оплаквания след поставяне на ваксините. Това съобщи директорът на РЗИ – Добрич д-р Светла Ангелова.

Д-р Светла Ангелова: До момента няма колега с оплаквания след ваксината

„От първата доставка имаме имунизирани 130 лица от болничната помощ и Центъра за спешна медицинска помощ, както и някои от по-знаковите колеги от лечебната мрежа. Предстои сега на 17 януари да получим вторите 26 флакона, така че от 18 до 21 да им бъде поставена втората игла”, каза тя. 



По думите й до момента няма медици, които да са се заразили след поставяне на ваксината и не е получено нито едно оплакване. 

„От втората доставка имаме 86 флакона за двата приема на следващите колеги – това са общо 215 души, които предстои да бъдат ваксинирани.  Те са също от лечебни заведения на територията на цялата област и спешното отделение”, каза още д-р Ангелова. 

 Ваксините ще се поставят в три кабинета  - в МБАЛ – Добрич, РЗИ и в град Каварна. 

„Все още се намираме в първият етап на Националния имунизационен план за Ковид, което означава, че работим с лечебната мрежа. С първите две доставки сме обхванали Центъра за спешна медицинска помощ и лечебните заведения. От тук нататък следващите доставки са предназначени за доболничната медицинска помощ”, допълни д-р Ангелова. 

 По думите й е планирано да бъдат разкрити още няколко имунизационни кабинети – по един в ДКЦ 1 и 2, които ще поемат общопрактикуващите лекари, стоматолози  и фармацевти от града и община Добричка. На територията на община Балчик ще бъдат имунизирани медиците и персонала от доболничната помощ на крайморската община, кабинета в Каварна ще поеме медицинския персонал, стоматолозите, фармацевтите и училищното здравеопазване  и от община Шабла.  Очаква се да се разкрият още два кабинета в Генерал Тошево и Тервел, които ще поемат гражданите и от община Крушари. 

„Във втория етап на имунизационния план ще бъдат обхванати учителите и потребителите на социалните услуги. Към момента са събрани данни и продължава работата в тази насока. В момента, в който приключим  с медицинския персонал ще започнем с тях. Възможно е да вървят успоредно ваксинациите. На този етап не се ваксинират гражданите”, каза още д-р Ангелова.