Проблем с канализацията пълни с отходни води мазета в ЖК „Иглика” в Добрич

Жители на добричкия квартал „Иглика” сигнализираха, че мазетата им са пълни с отпадъчни води. Основният проблем според тях е, че битовата канализация е задръстена.

Проблем с канализацията пълни с отходни води мазета в ЖК „Иглика” в Добрич

С Добрич онлайн се свърза Енчо Мирославов Стойков, който сподели, че проблемът е възникнал преди 3 месеца, когато са завършили дейностите по водния цикъл и изграждането на канална помпена станция в района.



„Проблемът е от 3 месеца, когато пуснаха тази пречиствателна помпена станция. Копаха цялото кръстовище и от тогава се запушиха нашите външни мръсни канали и външните шахти пред целия блок. Щом са препълнени всичко отива в мазите ни”, сподели възрастния мъж. По думите му ситуацията е подобна и във втори блок. 

След подадена жалба до Община Добрич, от администрацията са отговорили, че проблемът не е вследствие на водния цикъл и за проблема не е виновна пречиствателната станция. Многократно са подавани сигнали и към ВиК- Добрич, но по думите на Енчо Мирославов не са били предприети никакви мерки. 

Недоволните граждани искат да знаят каква е причината за тази авария и защо вече три месеца никой не откликва на сигналите, а мазетата продължават да се пълнят с отходни води. 

„Искаме да знаем каква е причината, не можем 3 месеца да стоим с пълни шахти и да тънем в мръсотия. Не можем вече да си влизаме в мазите, нищо не отива в централния канал, запушени са шахтите от началото на блока. ВиК са длъжни да дойдат да изчистят външните шахти, но вече и те не идват. Вътре ще извикаме частник и ще платим, но за външните шахти са длъжни да дойдат и да ги изчистят, но от 3 месеца кола не е стъпвала. 50 -60 пъти сме се обаждали на диспечерите, но те ни отговарят, че не могат да ни помогнат”, заяви Енчо Мирославов.  

Жителите на двата блока се опасяват от плъзването на болести. 

„Заради препълнените шахти, почти вече не влизаме в мазите, защото най-много ни е страх от заразни болести. И преди са се запушвали, но от ВиК идват и ги отпушват и всичко тръгва нормално, но сега вече не идват. И те ли не знаят къде е запушено и се чудят какво да правят, не знаем. Хората и на луната кацнаха, а тук едно запушване в тръбите не могат да открият”, заяви възрастния мъж. 

Потърсихме за коментар директора на ВиК – Добрич инж. Тодор Гикински. Според него причината за проблема е каналната помпена станция в района, която е изградена по проекта за водния цикъл. „Ние чистим шахтите, но помпата не работи и връща всичко назад. Съоръжението е под гаранция и ние не можем да пипаме по него, трябва да се намеси общината и тя да си свърши работата”, заяви той. По думите му колкото и пъти да се почистят шахтите, това няма да промени ситуацията. 

От община Добрич отговориха, че каналната помпена станция на ЖК „Иглика“ се е претоварила вследствие на отпушване на канализацията от ВиК, тъй като не е била редовно рехабилитирана. Предприети са действия по почистването на съоръжението. 

Жителите на добричкия квартал „Иглика” заплашват с протести, ако не бъде решен в най-скоро време проблемът.