Читалище „Романо Дром” в Добрич ще отбележи Банго Васил с виртуална изложба

Читалище „Романо Дром” в Добрич ще отбележи Банго Васил с виртуална изложба
Празникът Василица или Банго Васил се отбелязва от ромите в България и е известен като Ромската Нова Година.

Банго Васил буквално означава куц Васил. Легендата за този ден е свързана с куцо момче на име Васил, което отишло при едно семейсто, за да сурвака неговите членове. Те му се учудили, но позволили на момчето да ги „удари” за здраве. Това им донесло много късмет. 


Друго предание гласи, че Банго Васил е Свети Василий Велики – застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, по който преминават ромите, след като е бил разрушен от Дявола и спасява давещите се. 


Както всеки празник и на този ден се спазват различни обичаи. На 13 януари цялото семейство се събира на вечеря. На трапезата се слагат ястия като сарми, печено пиле, тиквеник и задължително баница с късмети и пара.  На сутринта идват сурвакари, а хората си искат и прошка. Ходи се на кръстник с кокошка и кравай. 


Както всяка година, така и тази читалище „Романо Дром - 2002“ ще отбележи днешния празник, но по по-различен начин – с виртуална изложба. Експозицията включва изработени от децата, младежите и женския клуб различни творби - картички, декорации, украшения, направени с техниката декупаж и други. Ще бъде подредена и кулинарна изложба с гозбите на ромската трапеза на Василица. 


Заради обстановката, свързана с пандемията от Ковид – 19, изложбата няма да бъде открита за посетители. Тя може да бъде разгледана на фейсбук страницата на Читалище „Романо Дром - 2002”


 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+