Окръжният съд в Добрич призна наказание, наложено в Литва на български гражданин

Окръжният съд в Добрич призна наказание, наложено в Литва на български гражданин
Наказанието е финансова санкция от 3 400 евро, наложена в Литва на български гражданин за подкуп на пътни полицаи.

Според данните, изпратени от литовските власти, сутринта на 30 август 2019 г. служители на пътна полиция спрели за проверка автомобил, управляван от българския гражданин на територията на Литва. 


Мъжът бил тестван за алкохол, при което били отчетени 0.6 промила. След като разбрал, че ще бъде глобен за шофиране в нетрезво състояние, мъжът предложил на двамата служители по 50 евро. Било му обяснено, че не могат да се дават пари, за да не се състави акт, защото това подлежи на наказателна отговорност,  но въпреки това той поставил 100 евро между предните седалки на служебния автомобил на полицаите. Тогава бил задържан и отведен в полицията. 


Впоследствие Районният съд в град Мариямполе е постановил българския гражданин И.М. да бъде санкциониран с 3 400 евро заради извършеното правонарушение. Съдебното решение е влязло в сила на 1 октомври 2019 г.


Делото в Окръжния съд в Добрич е образувано въз основа на изпратено от литовските власти удостоверение за прилагане на принципа на взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави  членки на ЕС. Съдебният състав прецени, че не са налице основания за отказ от признаване и изпълнение на финансовата санкция и мъжът следва да плати 6 649 лв., равностойни на наложената му  в Литва глоба. 


Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна в 7-дневен срок. 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+