Прекаралите COVID-19 имат имунитет поне 5 месеца

Хората боледували от коронавирус имат имунитет срещу болестта за поне 5 месеца. Това е заключението на голямо изследване във Великобритания.

Прекаралите COVID-19 имат имунитет поне 5 месеца

Проучени са данни, събрани от десетки хиляди медицински работници, които са били болни. Лошата новина е, че тези хора все още могат да пренасят вируса. Tе могат да заразят други, ако не носят маска и не спазват дистанция. А процентът на естествена защита след прекарването на COVID-19 също е висок. Изследователите казват, че техните резултати сочат, че поне 83 % от боледувалите са формирали имунитет. Въпреки това има десетки случаи на медицински работници, които са се заразили втори път.


"Прекарването на болестта изглежда толкова ефективна защита, колкото и ваксината. Поне това сочат данните за 6-месечния интервал след заболяването. Това е много добра новина за гражданите. То ще помогне, заедно с ваксинацията, да се достигнат нива на защита на населението, които да доведат до намаляване на заразяването. Това, което все още не можем да определим, е колко е трайна защитата на естествения имунитет", заяви Сюзън Хопкинс, здравен съветник на британското правителство.

Източник: Нова