„Живот в скалите” и „Чудовището” на Владимир Зарев са сред най-търсените заглавия в библиотеката в Добрич

Ковид кризата през 2020 г. се отрази и върху дейността на Регионалната библиотека “Дора Габе” в Добрич. Но интересът на читателите към книгите не е намалял, заяви пред Радио 99 директорът на културната институция Невяна Христова.

„Живот в скалите” и „Чудовището” на Владимир Зарев са сред най-търсените заглавия в библиотеката в Добрич

Обобщените данни за годината сочат, че броят на читателите е намалял с около 1000, но броят на заетите книги е спаднал с  2000, което според библиотечните специалисти показва, че останалите читатели са заели много повече книги в сравнение с предишни години. През 2020 година при възрастните читатели най-търсени заглавия от българската литература са били „Живот в скалите”, „Стопанката на господ”, „Чудовището” на Владимир Зарев, биографичните книги за Стоянка Мутафова и Стефан Данаилов. От българските автори най-четени са Георги Господинов, Неда Антонова, Здравка Евтимова и други, а от чуждестранните заглавия са заемани най-много книгите „Където пеят раците”, „Люляковите момичета”, „Татуировчикът на Аушвиц”. Сред чуждестранните автори най-търсени са Кен Фолет, Лий Чайлд, Матю Райли и много други. 


Заради пандемията и ограничителните мерки  голяма част от инициативите са проведени онлайн. Във виртуалното пространство са организирани десетки срещи и прояви. Част от проведените прояви бяха посветени на 80 години от връщането на Южна Добруджа към България в резултат на Крайовския договор от 1940 г., поясни Невяна Христова.

През 2020 г. библиотека “Дора Габе” чества своята 70-годишнина. На тази годишнина е посветена и новоиздадената книга за историята на културната институция. И в първите дни на новата 2021 г. библиотеката се радва на голям интерес, вече са се записали нови 500 любители на четенето.