Проблемът със запалването на контейнери в Добрич продължава и тази зима

По около четири контейнера горят всяка седмица през зимата в града

Проблемът със запалването на контейнери в Добрич продължава и тази зима

Проблемът със запалването на контейнери за смет в Добрич продължава и тази зима. Причината за палежите е изхвърляне на неизгасена пепел по време на активния отоплителен сезон. Управителят на  фирма „Еф Си Си” Калин Рачев  коментира за Добрич Онлайн, че цената на един пластмасов контейнер е близо 500 лева, а металните струват около 720 лева. По думите му малко са съвестните граждани, които оставят пепелта в метален съд за няколко дни, след което я изхвърлят, за да не се стига до запалване на контейнерите за смет. 


„По време на всеки един отоплителен сезон се изхвърля жар както в металните контейнери за битов отпадък, така и в пластмасовите. Когато жарта се изхвърля в металния контейнер, той гори няколко дни и ние след това може да го изхвърлим, тъй като няма как да вдигнем запален контейнер. Той ще запали и камиона. Ако жарта се изхвърли в пластмасов, заедно с битовия отпадък изгаря и самият контейнер“, каза Калин Рачев и допълни, че това води и до замърсяване на въздуха.  Той коментира, че по около четири контейнера горят всяка седмица през зимата в Добрич. 

„Тази цифра за зимния период е почти постоянна. Всяка седмица горят по около четири контейнера. Тенденцията за жалост не намалява. Нормално е, когато контейнерът гори, гражданите да не изхвърлят в него отпадък. Той се трупа до контейнера. Така се събира не малко количество битов отпадък до него. Това е предпоставка за един неприятен пейзаж около контейнера“, посочи управителят на фирма „Еф Си Си”. 

В заключение Калин Рачев отправи апел към гражданите да съхраняват жарта в специално място до пълното й изгасване, преди тя да бъде изхвърлена в контейнерите за смет. „Хората трябва да разберат, че като запалят контейнера навреждат и на своите съграждани и съседи, които няма да има къде да изхвърлят отпадъка. Трябва да имаме по-развито гражданско самосъзнание. Всички живеем на едно място и трябва да полагаме еднакво добри грижи за него“, заяви Рачев. 

Заглавната снимка е илюстративна