Неочаквано различна беше 2020 година за Художествената галерия в Добрич

Неочаквано различна година отчете Художествената галерия в Добрич. Месеци наред културната институция беше затворена, голяма част от изложбите бяха отменени и отложени, отбелязва се и голям спад в посетителите в сравнение с предходната година.

Неочаквано различна беше 2020 година за Художествената галерия в Добрич

Директорът на галерията Недко Недков обаче не отчита 2020-а като нулева година, а напротив. Институцията успя да извърши основни ремонти на фасадата на сградата и някои от експозиционните зали. През изминалата година галерията заложи на изложби главно от фонда си. 



„2020-а предполагам, както за всички институции, особено за културните, беше една различна година, неочаквано различна, а сега при планирането на 2021-ва си говорим, че тя ще бъде една очаквано различна. Посетителите бяха с малко повече от половината по-малко от миналата година. За сравнение са около 11 хиляди за 2019 година, за 2020-а са 4500 посетители, което е изключително малко. Това не е изненадващо, месеци наред, както сега целия декември, април и май през годината, бяха без посетители. Имахме и отлив от детската работилница, работилницата за въображение, лятната ни работа с деца, но въпреки всичко я отчитаме като една успешна година за свършената музейна работа. Хубавото е, че и никой от персонала и от децата, с които работим, не беше заразен с ковид-19. Голяма част от изложбите бяха променени, някои от тях отложени за тази година, а други напълно отменени. Голямата ни насока на работа беше насочена към опазване на сградата, успяхме да направим важни за нас ремонти на експозиционните зали, успяхме през тази година да приключим и един проект, финансиран от Министерството на културата, за реставрация и консервация на фасадите на сградата, макар и само за западната част към фонтана – възстановени бяха облицовъчните плочи. За нас това е добре протекла година предвид обстоятелствата”, сподели Недков. 

Сравнително по-малко бяха и изложбите през 2020 година. Заради пандемията и наложените ограничителни мерки голяма част от гостуващите експозиции бяха отменени или отложени във времето, но галерията в Добрич намери решение – бяха представени творби от фонда й. 

„За цялата година осъществихме 16 изложби. Освен гостуващите ни изложби, имахме няколко от фонда на галерията. По-малък е броят не само от наложеното ни положение, но и затова, че направихме реорганизация – преди правихме гостуващите изложби в три зали, но от 2020 година - само две от залите са за временни експозиции. Едната от залите я направихме като постоянна експозиция, отредена за добричките художници. От фонда са 5 изложбите, направихме няколко самостоятелни изложби на добрички творци предвид техни годишнини. Една от важните изложби от фонда ни беше „Хартията”, с нея отбелязахме 25 години от създаването на проекта. Представихме избрани творби от фонда и предоставени от наши колеги. Получихме и едно голямо дарение – семейството на Веселин Василев, един художник роден в Добрич, но работил като преподавател в Академията в София, за съжаление той почина и неговото семейство избра голяма част от неговото творчество да бъде дарено в Художествената галерия в Добрич”, каза още директорът на галерията. 

Към момента галерията подготвя проект, който ще бъде подаден към Министерството на културата, свързан с представянето на културните ценности чрез съвременните форми на работа - във виртуална среда. 

„Бъдещите ни творчески планове са подчинени на това, че годината ще бъде очаквано различна, тъй като вече очакваме всякакви изненади, не знаем точно как ще протекат нещата, кога точно ще бъде разрешено да провеждаме културни мероприятия в галерията с надежда очакваме учениците  да започнат училище и да станат част от нашите редовни посетители, да започнем работа с децата, тъй като голяма част от нашата дейност е ориентирана и към образователната програма и работа с младите художници на града. Имаме готов изложбен план и програма за работилницата. Отново залагаме на изложби от фонда, с които да напълним залите”, сподели Недков.

Директорът на галерията в Добрич Недко Недков пожелава здраве на всички свързани с културата и обичащи изкуството и залите отново да се пълнят с хора.