ВМРО обжалва резултатите от вота за общински съветници в Добрич

Кандидати за общински съветници от листата на ВМРО – Българско национално движение внесоха днес чрез Общинската избирателна комисия жалба до Административен съд – Добрич заради липсващи гласове в три изборни секции в Добрич.

ВМРО обжалва резултатите от вота за общински съветници в Добрич

Несъответсвията са установени при сравняване на данните от извлеченията от секционните протоколи, предоставени в щаба на ВМРО от застъпници и резултатите, отразени в интернет страницата на Централната избирателна комисия.

 

Особено фрапиращ е случаят в секция №22, посочват войводите. Там за ВМРО са гласували 23 избиратели, а в официалните резултати на ЦИК фигурират едва 3 гласа. В тази секция са гласували двама кандидати за общински съветници, техните семейства и поне 10 членове и симпатизанти на ВМРО. От ВМРО посочват, че резултатът за ГЕРБ в тази секция е увеличен точно с 20 гласа в сравнение с данните в извлечението от протокола на СИК.

 

Войводите са установили разминаване и в още две секции. Според данните, с които разполага щабът на Организацията в секция №24 за кандидатите на ВМРО са гласували четирима избиратели. В резултатите в сайта на ЦИК са записани 0 гласа. В секция 77 пък вместо 17 гласа, както сочат данните от извлеченията от протоколите на СИК са отразени 12 гласа.

 

От ВМРО - Добрич смятат, че е нарушен Изборния кодекс, извършена е явна несправедливост спрямо волята на 29 избиратели, подкрепили листата с кандидати за общински съветници на ПП “ВМРО – Българско национално движение” и е опорочен вота за Общински съвет в Община град Добрич. ВМРО настоява пред Административен съд – Добрич за повторно ръчно броене на бюлетините в изброените три секции. При установяване истинността на посочените обстоятелства, искаме изборът на общински съветници в Община град Добрич да бъде обявен за недействителен, заявяват от ВМРО.