Виртуалните рубрики на Младежкия център в Добрич достигат до рекорден брой хора

Над 100 виртуални рубрики са реализирали от Младежкия център „Захари Стоянов“ в Добрич през миналата година.

Виртуалните рубрики на Младежкия център в Добрич достигат до рекорден брой хора

След обявяването на извънредното положение в страната през март месец от общинската институция започнаха провеждането на различни онлайн занимания. Те имат както образователна, така и развлекателна цел и обхващат различни сфери. Идеята на екипа е да продължи да бъде полезен и интересен на децата и тийнейджърите, макар и виртуално. Въпреки че институцията е общинска, рубриките добиват популярност в цялата страна. Организаторът в Младежкия център Силвия Венелинова коментира за Добрич Онлайн, че онлайн дейностите са достигнали до над триста хиляди човека.


„Любопитното, което ни излиза на фейсбук страницата е, че сме достигнали до 337 560 човека. Реализирали сме 122 онлайн рубрики за миналата година и сме достигнали до толкова хора. Опитваме се да обхванем по-широк спектър от интереси, за да сме полезни на младите хора, да ги мотивираме и да придобиват нови знания. Хубавото е, че всъщност излязохме извън рамките на Добрич. Ние сме общинска институция и работим в града, а чрез онлайн рубриките имаме възможност да достигнем и до други места, да ни споделят дори в други държави, различни институции в страната“, каза Силвия Венелинова.


Виртуалните рубрики са в полза както на деца и тийнейджъри, така и на учители. Тя посочи, че преподаватели от Добрич са споделили, че някои от рубриките им помагат в работата. 

„Това е по-специално по предмети, свързани с технологии и предприемачество. Много приятно ми стана, че може да сме полезни и на други колеги, изобщо да забавляваме и да допринасяме за развитието на знанията на деца и тийнейджъри според интересните им“, коментира Силвия Венелинова.

Друго доказателство за популяризирането на Младежкия център извън рамките на Добрич е и конкурсът за есе „Промени ли ни изолацията към по-добро?!“, организиран през миналата година заедно с Фондация „Лумос“. Въпреки че той беше обявен като областен, есета са изпратили деца и младежи от цялата страна.

„Той е на областно ниво. По силата на регламента не можехме да включим всички, но те са участвали с ясното съзнание, че няма да са включени. Може би влияние е оказала и нетипичната година и темата се е харесала на участниците“, уточни организаторът в ОМЦ „Захари Стоянов“.

Най-голямото желание на екипа е през настоящата година да работят и общуват реално, а не виртуално. Надеждите са, че през 2021-ва сградата на Младежкия център отново ще бъде пълна с млади и креативни хора, както преди. Преподавателите от центъра планират различни дейности. В програмата им ще бъдат заложени превърналите се в традиционни заниамния и доказали се през годините. 

„Трудно е да планираме много нови неща. Затова към момента сме се съсредоточили към онлайн рубриките. С удоволствие ще предложим нови възможности за реално включване на младите хора, стига противоепидемичната обстановка да го позволява. Надявам се след като всичко приключи с Ковид-19 да успеем бързо да реализираме реални контакти с младежите. Мисля, че няма да ни е трудно, защото те имат необходимостта да общуваме заедно“, каза в заключение Силвия Венелинова.