РЗИ отчита спад на заболяемостта от коронавирус в област Добрич

Регионалната здравна инспекция в Добрич отчита траен спад на заболяемостта от коронаривус на територията на областта от 126,9 на 100 хил.


РЗИ отчита спад на заболяемостта от коронавирус в област Добрич

За периода от 11 до 17 януари са регистрирани и проучени общо 58 случая на COVID-19. От тях един при медицински персонал, един ученик и двама работещи в учебно-възпипателни заведения. За посочения период изследваните с RT – PCR тестове и бързи антигенни тестове за COVID-19 лица са 235, а поставените под карантина - 46. От установените 58 случая 19 са хоспитализирани, 6 от които в Отделение по анестезия и интензивно лечение.



Директорът на Регионална здравна инспекция и секретар на Областен координационен щаб д-р Светла Ангелова увери, че към момента има достатъчни количества ваксини за втори прием на всички, заети в сферата на здравеопазването, които са получили първа имунизация с ваксина срещу коронавируса. Тя допълни, че непрекъснато расте броят на медицинските лица, които заявяват желание да бъдат имунизирани и вече близо половината от работещите в здравеопазването в областта са заявили желание. „Активно се работи по първата фаза от имунизационния план, като през миналата седмица с ваксина срещу коронавируса (1-ва доза) са ваксинирани 223 медицински специалисти от областта в разкритите към момента три имунизационни кабинета. Към днешна дата – 19.01.2021 г., 44 са медицинските лица, на които е приложена и втора игла и са с напълно завършена имунизация“ – каза д-р Ангелова.

За 2020 г. общият брой на регистрираните случаи на COVID-19 в областта е 3531, от тях 894 (25%) са хоспитализирани. Най-висок брой заболели са регистрирани през декември. 

Данните показват, че няма възрастова група, която да не е боледувала, като хората над 65 год. възраст боледуват най–много. Най-малко боледуват децата до 14-годишна възраст, но за тях се знае, че са много добри преносители на заболяването.