Ресторантьорите в Добрич също готови за протест

Собственици на ресторанти от Добрич подкрепят исканията на своите колеги от бранша да започнат работа на 1 февруари, а не на 18-и. Те са готови и на протестни действия, ако до края на седмицата не бъде взето решение за разхлабване на мерките.

Ресторантьорите в Добрич също готови за протест

Рecтoрaнтитe в Бългaрия ca зaтвoрeни oт 25-и нoeмври cъc зaпoвeд нa миниcтърa нa здрaвeoпaзвaнeтo Кocтaдин Aнгeлoв. Тя e cъc cрoк дo 31-и януaри, нo към мoмeнтa нямa яcнoтa дaли oгрaничeниятa щe прoдължaт. 



Обсъжда се  възможността всички ресторанти да отворят при условия, в които в момента работят ресторантите в хотелите. Това е заявил вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова след състоялата се в Министерството на здравеопазването среща с представители на ресторантьорския бранш. 

На следващото заседание на Националния оперативен щаб, което ще се проведе в четвъртък, допълнително ще бъде дискутирана възможността за разхлабване на мерките, които касаят заведенията. 

Николова е пояснила, че към момента на преден план е възможността за отваряне на заведенията две седмици след 4 февруари, ако епидемичната обстановка в страната го позволява.  Браншът у нас обаче не е съгласен с идеята да започне своята дейност на 18 февруари, а настоява това да се случи още на 1 февруари. Собствениците на заведения не са съгласни и обектите им да работят до 22.30 часа, те настояват за работно време до 23.30 часа.

От бранша обявиха стачна готовност, ако решението в четвъртък не е в техен интерес и не кореспондира с исканията им. Заведенията обмислят протест, но не изключват и гражданско неподчинение по примера на колегите си от Италия, където стотици заведения отвориха врати, въпреки санкциите. 

Ресторантьорите в град Добрич също подкрепят своите колеги и са готови на протестни действия, ако исканията им не бъдат взети под внимание.