Запазва се тенденцията излекуваните от Covid-19 да са в пъти повече от новозаразените

Запазва се тенденцията излекуваните от Covid-19 да са в пъти повече от новозаразените
Продължава да се запазва трайна тенденцията за броя на излекуваните – неколкократно в пъти по-голям от броя на потвърдените случаи на Covid-19 – за 7 дни броят на излекуваните е 31 456, а броят на потвърдените е 2993. Това съобщи днес здравният министър Костадин Ангелов на редовен брифинг за разпространението на коронавируса.

Заетостта на болничните легла за неусложнени пациенти на национално равнище към днешна дата е 29%. Най-висока е тя в София-област, следвана от София-град.


Заетостта на интензивните легла е 43% - най-висока в София-област, Силистра, Ловеч и Видин.


На брифинга главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че Европейският център за контрол на заболяванията още не е качил данните за заболяемостта на седмична база.


Новите данни за заболеямостта вътре в страната са по-интересни, посочи доц. Кунчев – Разград падна във втората категория – жълтата, до заболяемост между 20 и 60 на 100 000 – това се случва за първи път от няколко месеца.


„Половината от останалите области са в групата на заболяемост между 60 и 120 на 100 000, в резултат на което вече имаме области и в трите различни сфери на заболяемост. Най-висока е заболеямостта за последната седмица във Враца – 186, Бургас – 169, Плевен – 169 и Перник – 163 на 100 000. Най-ниска е в Разград - 59“, отбеляза той.


Но това, което се случва в Европа, никак не е оптимистично, допълни Кунчев:


Изключително притеснени са европейските колеги за ситуацията във Великобритания, а вече и в Ирландия и донякъде в Нидерландия. Разпространението на новия щам върви, макар и с различни темпове – в рамките на четири седмици във Великобритания той успя от 10-15% да заеме дял над 75 на сто.  


Правилно е да се нарича нов вариант, тъй като промените са толкова малки, че не може да го наречем щам, уточни той и допълни:


„Хубавото при него е, че той не води до по-тежки заболявания, лошото е, че се разпространява по-бързо на базата на високата концентрация, която намираме в носоглътката на хората – тя е между 10 и 100 пъти по-голяма, което значи, че неговата заразност е с пъти по-голяма. Досега в България това, с което си имаме работа 10 души заразяват между 5 и 6 души и затова е намаляващ темп. В момента във Великобритания 10 души заразяват 27“.  


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+