Ръчно изработване на подаръци – любимо хоби на все повече млади хора

Ръчно изработените артикули стават все по-актуални при избор за подарък на любимите хора.

Ръчно изработване на подаръци – любимо хоби на все повече млади хора

Освен, че направата им може да бъде съобразена с желанието на клиентите, в тях е вложено време и старание от страна на твореца. В хоби на все повече млади хора се превръща изработването на сувенири и подаръци у дома. Сред тях е и Мария Илиева от Добрич. Макар че по професия е агроном, през свободното си време тя обича да твори. 




„Първите си артикули започнах да правя в студентските си години. Доставя ми удоволствие, спокойствие. Правя гривни, мартеници, а от скоро се занимавам с изработването на кутии с изкуствени или естествени цветя, кутии с бонбони, торти от памперси и картички. Към момента работя в земеделска фирма, хобито ми е съвсем различно от агрономството“, сподели Мария Илиева. 


Торти от памперси са сред артикулите, които през последните години се превръщат във все по-актуален подарък за изписване на бебе или неговата погача. 


„Тортите от памперси не се изработват трудно. Отнема около час. Първо се прави стойката, на която ще са сложени памперсите, след което ги подреждам и накрая добавям украсата. Така тортата от памперси е завършена. Памперсите могат да се ползват след това, защото не ги залепям. Предимно се поръчват за изписване на бебе или неговата погача. Украсата в стаята на най-новия член в семейството стана актуална отскоро. По-скоро тя е изненада за майката, отколкото за бебето“, смята Мария Илиева. 

Най-голямата й страст в момента е направата на кутии с цветя. Тя сама изработва кутията, опакова я, а вътре подрежда цветя, съобразени с цвета на хартията. 



„Правя всяко едно нещо с голямо удоволствие и старание“, подчерта младият творец. Тя допълни, че обмисля да опита работата с полимерна глина, която добива все по-голяма популярност. 

„Глината може да се поставя върху чаши, лъжици, буркани и други артикули под различна форма. Мисля да опитам работата с полимерна глина, но все още не съм“, каза още Мария Илиева. 

Тя посочи, че предимно изработва подаръци за своите близки и приятели. 

„Приемам поръчки от клиенти, когато има интерес към моите артикули, но по-скоро го правя за удоволствие. Повечето артикули ги изработвам за близки и познати. Творенето със собствени ръце е една от най-хубавите части на процеса“.


В заключение Мария Илиева коментира, че според нея ръчно изработените подаръци и артикули стават все по-предпочитани от хората.