Деница Сачева в Добрич: Изплатени са над 8 млн. лева на 36 000 души от затворени бизнеси

Вече са изплатени обезщетения от 8,6 милиона лева за близо 36 000 души в затворените бизнеси, съобщи в Добрич социалният министър Деница Сачева.

Деница Сачева в Добрич: Изплатени са над 8 млн. лева на 36 000 души от затворени бизнеси

До края на тази седмица ще бъдат преведени и останалите суми на одобрените кандидати за ноември и декември. Веднага след това Агенцията по заетостта ще започне работа по документите за януари.



„Не отричаме това, че имаше забавяне в изплащането на 24-те лева, както и в изплащането на 20% от фиксирания оборот на затворените бизнеси, но първо това се дължи на огромния обем от работа, второ – на това, че очаквахме нотификация от ЕК. В момента нещата вече са в ритъм и почти всички кандидатствали вече би трябвало да са получили средствата си”, заяви министър Сачева.

Тя посочи още, че тази седмица ще бъде приет Национален план за насърчаване на заетостта. „За първи път от 10 години имаме увеличение на средствата с почти 14%. 83 милиона лева ще бъдат дадени, за да могат 15 000 души да бъдат назначени на работа, а 12 000 да преминат през специални курсове, за да намерят ново работно място. Това са част от усилията, които полагаме, за да намалим негативните ефекти от пандемията”, каза в заключение тя.