Постигнатото от община Добрич беше отчетено на заседание на Общинския съвет

Общинският съвет на Добрич прие отчета за изпълнение на Програмата за управление на общината през първата година от мандат 2019 - 2023 г.

Постигнатото от община Добрич беше отчетено на заседание на Общинския съвет

В него от местната администрация са описали свършеното до момента в града в отделните направления – образование, бизнес и инвестиции, здравни и социални услуги, култура, спорт и активен начин на живот и активно гражданско участие, както и проектите, които предстои да бъдат изпълнени. 



През 2020 година е изпълнено Геодезическо, кадастрално и фотограметрично заснемане на улична мрежа, във връзка с изработване на План за улична регулация за м. „Гаази баба“ гр. Добрич.  

Към декември месец има поставени 43 камери за видеонаблюдение.

Иградени са шест нови комбинирани детски и спортни площадки по ОП „Региони в растеж“ , както и една в радйона на ул. Тимок на стойност 24 740,15 лв.

В ход е процедурата за избор на изпълнител за изграждане на детска площадка по ул. „Каменица“ на стойност 56 370,00 лв. 

Благоустроени са над 34 000 кв. в междублокови пространства по проект „Реконструкция и благоустрояване на градската среда в Добрич“ по ОП „Региони в растеж“, изпълнени са и 8 обекта по Програмата за реализация на благоустройствени мероприятия върху обекти – общинска собственост, с участието на местното население,  на обща стойност 75 731,78 лв. от общо 12 сключени споразумения.

Подменена е дограмата на сградите на Детския хор „Захари Медникаров“ и Дирекция „Гражданска регистрация и обслужване на населението“.

През 2020 година е подменено осветлението с нови LED лампи по бул. „Трети март“ в участъка от бул. „25 Септември“ до ул. „Панайот Хитов“.  

Със средства от Общинския бюджет е извършена кастрация на 80 безстопанствени котки, като следва да се отбележи, че над 90 % от тях са женски. След кастрацията котките биват освободени и върнати обратно по местата, от които са заловени. На заловените безстопанствени котки е извършен общ преглед на здравословното състояние, като на заболелите е приложено нужното лечение. Всички кастрирани безстопанствени котки са обезпаразитени вътрешно и външно.

Приключиха дейностите по проекта за подобряване на материално-техническата база на обекти от образователната инфраструктура в ЕГ „Гео Милев”, ПМГ „Иван Вазов”, ОУ „Христо Ботев” и ДГ „Зорница”.

Със средства от Програмата за капиталови разходи на Община Добрич са изградени огради на Детските градини „Пролет, „Звънче”, „Зорница” и е монтирана нова дограма в детска градина „Приказен свят” и „Зорница”. 

През отчетния период – 2019 – 2020 година, е продължило предоставянето на 8 социални услуги за деца с общ капацитет 198  и 11 пълнолетни, с общ капацитет 686 лица. Ремонтирана и разширена е рампата в Дневния център за деца с увреждания. Монтирана е и термокамера за превенция разпространението на COVID -19 на входа на Дневните центрова за деца и пълнолетни с увреждания и Центъра за социална рехабилитация и интеграция.  В Дома за стари хора са подменени кухненските уреди с нови. Извършен е и ремонт на оградата на Центровете за настаняване от семеен тип за деца без увреждания 1, 2 и 3.

По Механизма за лична помощ са назначени 277 лични асистенти,  чрез услугата се  помагат  275 деца и възрастни с увреждания.

През зимния период Общината продължава да оказва подкрепа на уязвими групи. На част от хората е осигурен подслон в имот – общинска собственост, а капацитет 6 места, а други се пренасочват към  Приюта на Фондация „Милостиво сърце“ и приюта към храм „Св. Троица“. 

По програмите „Обучение и заетост“ и „Заетост и обучение на хора с трайни увреждания“ са назначени 4 лица.

Община град Добрич продължава да предоставя подкрепа на 150 социално слаби и уязвими групи хора с услугата „Топъл обяд“.

С решение на ОС през 2020 г. МБАЛ - Добрич получи финансова подкрепа в размер на 50 000 лв. за закупуване на апаратура и лични предпазни средства. 

Чрез общинския фонд „Здраве“ са подпомогнати 36 медицински специалисти, като на 2-ма от тях са осигурени общински жилища, на 4-ма – са възстановени таксите за придобиване на специалност, на 23-ма са поети транспортните разходи от и до работното място, а на 13 – до 50% от месечните такси в общинските детски ясли и градини.                                 

Подпомогнати са 4 от общо 5-те двойки с репродуктивни проблеми, които кандидатстваха за отпускане на финансова помощ през отчетния период. 

Газифициран, ремонтиран и оборудван е кухненският блок на Детската ясла „Пролет”, монтирана е нова дограма на корпуса на административния сектор на ДЯ „Щастливо детство“ и са ремонтирани основите на оградата на ДЯ „Първи юни“. 

Продължава и ремонтът на Спортната зала „Добротица”, като към момента е изградена рампа за достъп на хора със специални потребности в спортния комплекс.