Обитателите на Общинския приют за безстопанствени животни в Добрич очакват доброволци

Обитателите на Общинския приют за безстопанствени животни в Добрич очакват доброволци, с които да прекарат време

Обитателите на Общинския приют за безстопанствени животни в Добрич очакват доброволци

С постоянство и обич осиновените бездомни кучета също могат да бъдат научени на социализация и хигиенни навици, смята Илиана Ташева. От пет години тя доброволно посещава Общинския приют за безстопанствени животни в Добрич, където отделя време за четириногите там. Не всеки от нас има възможност да отделя финансови средства, но може да дава от времето си, което за кучетата е безценно, категорична е Илиана Ташева. Лично тя има осиновени две котки и две кучета. 



„С много постоянство, упоритост и любов ги научих на социализация и хигиенни навици. Лично аз имах проблеми само с едното ми куче, свързани с хигиенните навици. Честно казано продължи повече от година, но вече всичко е наред. Когато човек обича, изтърпява всичко. Според мен това не е причина човек да не си осинови куче“, посочи Илиана Ташева. 


По думите й кучетата в Общинския приют за безстопанствени животни приемат като голямо приключение посещението от страна на доброволци, когато те биват разходени или дори само помилвани.  

„Те си нямат никого и са по улиците или в приютите в резултат на хората. Те не са там по собствено желание. Просто нямат избор. Събота или неделя посещавам приюта в града. Разхождам кучета, обръщам им внимание, могат да се занесат почерпки. Начинът, по който ме посрещат е много интересен. Познават ме още като се покажа. Всички започват да лаят и да мятат опашки. Просто трябва да се види, не може да се опише“, каза тя.

Всеки желаещ може да посети Общинския приют в Добрич. Според Илиана Ташева добра идея е родителите да отидат със своите деца. По този начин посещението може да има възпитателна цел и да им бъде показано, че с правилен подход безстопанствените кучета не са опасни. 


„Всеки един е добре дошъл. По този начин ще може да се разходи на въздух, да се запознае с нови хора и да помогне на нашите четириноги приятели в приюта да усетят свободата, да се забавляват и да бъдат дарени с много обич. А може би домашният любимец на някого е точно там и го чака. Това е едно изживяване както за хората, така и за животинките. Лично аз се зареждам. Общуването с животните ми е помагало в трудни моменти в личен план“, подчерта Илиана Ташева.

Осиновяването на куче от Общинския приют за безстопанствени животни в Добрич е напълно безплатно. Както всички живи същества, те също имат право на дом, където да са обичани и да живеят нормално, подчерта доброволецът.

„Всички животни при постъпване в приюта се кастрират. При осиновяване се издава паспорт на собственика, поставя се чип и всичко това за собственика е безплатно. От него се изисква единствено да направи регистрация в общината. Хората, осиновили куче от приют, не дължат данъци. Просто ще имат един невероятен, домашен приятел“, каза в заключение Илиана Ташева.