614 души, заети в сферата на образованието, са заявили желание да бъдат ваксинирани

През следващата седмица в област Добрич ще започне втора фаза от имунизационния план срещу коронавирус, съобщи директорът на Регионална здравна инспекция Добрич и секретар на Областен координационен щаб към Областен съвет по здравеопазване д-р Светла Ангелова.

614 души, заети в сферата на образованието, са заявили желание да бъдат ваксинирани

„Към момента заявилите желание са общо около 132 лица в областта – 40 от лицата са персонал в заведения, предлагащи социални услуги, а други 93 лица са потребители. Държа да отбележа, че това не е окончателна бройка и цифрата е динамична, като всеки ден може да се промени“ – коментира д-р Ангелова. Тя добави, че в момента РЗИ провежда трето периодично изследване с бързи антигенни тестове на заетите и потребителите на социални услуги в областта, което трябва да приключи до края на седмицата. От направените досега проби може да се каже, че епидемичната обстановка е спокойна в заведенията, предлагащи социални услуги.



До 4 февруари трябва да приключи проверката с бързи антигенни тестове в сферата на образованието, съобщи още директорът на РЗИ. Тестването се извършва от медицинските специалисти в училищата, които на 22 януари т.г. са преминали обучение от специалистите в РЗИ за боравене с тестовете и отчитане на резултатите. На територията на областта училищата са общо 73, като до вчера тестване е извършено в 27 училища, но не навсякъде е приключило. Към момента общо 614 души, заети в сферата на образованието са заявили желание да бюдат ваксинирани – 513 лица педагогически персонал, и 128 лица – непедагогически персонал. И тук цифрата не е окончателна и във всеки един момент могат да бъдат записани и други желаещи.