Добрич почете паметта на героите, донесли свободата на града

През 1878 година Долнодунавският руски отряд под командването на генерал лейтенант Цимерман освобождава Добрич.

Добрич почете паметта на героите, донесли свободата на града

От тогава всяка година на този ден отново си припомняме паметните боеве за Освобождението на града от османско владичество и прекланяме глава пред хилядите воини, дали живота си за свободата. 



143-годишнината от освобождението на града беше отбелязана с поклонение и поднасяне на цветя на паметника на ген. лейт. Цимерман. 


Панихида в памет на смелите воини, отдали живота си за свободата на Добруджа отслужи отец Стоян от храм „Свети Георги” в Добрич. „Този ден за град Добрич е паметен и нека поколенията след нас да го празнуват независимо от това, че времето е толкова лошо. Тези, които са били на фронта и са паднали за свободата им и за тях не е било слънчево, а е била такава зима. Нека да ги споменем, Бог да ги прости и вечна да бъде паметта им. Амин!”, каза той.


На церемонията присъстваха зам.-кметът на община Добрич д-р Емилия Баева,  консул-съветникът в Генералното консулство на руската федерация във Варна Оксана Жерновая, председателят на общинския съвет Мая Димитрова, областният управител на Добрич Красимир Кирилов, общински съветници, членове на кметския екип и граждани. 


„На днешната дата преди 143 години нашият град е бил освободен от османско владичество, нека днес склоним глава в знак на признателност към всички онези храбри воини, които са дали живота си за нашата свобода. Нека запазим в сърцата си техния подвиг, тяхната жажда за свобода и да останем верни на техните идеали, защото няма по-добър пример на саможертвеност, на любов към вяра и отечество – това, което са ни оставили те. На този ден ние не само изразяваме  благодарността си към загиналите за свободата на родината, но и пазим паметта за това велико събитие в нашата история за тези, които идват след нас и растат под мирно небе, за да знаят, уважават и да помнят”, каза в тържественото си слово зам.-кметът д-р Емилия Баева. 


С минута мълчание присъстващите почетоха паметта на героите, донесли свободата на града и поднесоха венци и цветя на паметника в знак на признателност.