Отлагат кинофестивала в Кан

Кинофестивалът в Кан, най-значимият фест на киното в света, който по традиция се провежда през месец май, беше отложен за месец юли заради пандемията от новия коронавирус, обявиха организаторите, цитирани от Франс прес.

Отлагат кинофестивала в Кан

"Както беше обявено миналата есен, Международният кинофестивал в Кан си запазваше възможността да промени датите на провеждането си в зависимост от развитието на световната здравна обстановка. Първоначално планиран да се състои от 11 до 22 май 2021 година, кинофорумът ще бъде проведен от вторник 6 юли до събота 17 юли 2021 г.", уточниха в съобщение за медиите организаторите.


През 2020 година кинофестивалът в Кан беше отменен заради пандемията, като част от планираните ленти бяха показани в други фестивали или на тематични прожекции в кинотеатрите. Тогава организаторите публикуваха списъка на 56-те пълнометражни кинотворби, които бяха част от официалната селекция за 2020. Едно символично издание се състоя през есента с прожекцията на четири филма, взети от споменатата селекция.

Тази година, първият кинофестивал в календара, този в Берлин, се отказа от класическия си формат. Кинофорумът беше отложен за месец март, а конкурсната програма ще се проведе онлайн заради пандемията. Прожекции за публиката ще се проведат през юни.

Източник: Нова