Кметът на Добрич издаде заповед с противоепидемични мерки

Кметът на Добрич Йордан Йорданов издаде заповед с противоепидемични мерки. Те ще влязат в сила от 1 февруари и ще продължат до 30 април.

Кметът на Добрич издаде заповед с противоепидемични мерки

В заповедта е посочено, че всички работодатели трябва да организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения – редовно проветряване и дезинфекция, недопускане до работните помещения на лица с прояви на остри респираторни болести. Трябва да се проведе инструктаж на персонала за  правилна хигиена на ръцете и да се създаде организация, която да осигури физическа дистанция между лицата най-малко от 1,5 м, а при невъзможност – носене на защитна маска за лице. Работодателите трябва да осигурят и лични предпазни средства на персонала в зависимост от  спецификата на работа и оценката на риска на работното място. 



Работният процес на колективните органи за управление и на служителите да се провежда при възможност в дистанционна форма (надомна работа/работа от разстояние) или да се установи работно време с променливи граници или работа на смени.

Работодателите да утвърдят график за ползване на регламентирани почивки, където е приложимо, както и да прилагат други превантивни мерки и методи на работа, в зависимост от спецификата на съответната трудова дейност, които да осигуряват по – добро ниво на защита на работещите, в т.ч. ограничаване на несъществени контакти на работните места.

При непосредствено обслужване на клиенти, изискващо разстояние по-малко от 1,5 метра е задължително използването на защитна маска за лице. По изключение се допуска обслужване на клиенти без защитна маска за лице, когато са осигурени механични прегради от стъкло или друг прозрачен материал, позволяващ влажно почистване или дезинфекция.

Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, трябва да осигурят дистанция най-малко от 1,5 м. между лицата, на които се предоставят съответните услуги в помещенията и прилежащите към тях площи на открито, също така трябва да осигурят дезинфектант за ръце на входа на обекта и контрол при влизане.

Лицата, предоставящи административни и други услуги на граждани да използват средствата на информационните и комуникационните технологии и при възможност да предоставят съответните услуги в електронна среда.

Всички лица, когато се намират в закрити обществени места, в т. ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики,  административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др., са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба.

Всички лица, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м., са длъжни да имат поставена защитна маска

Изключение са клиентите в местата за хранене и питейни заведения, когато отворят врати, спортуващите на открито и закрито за времето на физическата дейност, участниците в конгресно – конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване,  участниците (водещи и гости) в телевизионни предавания и децата до 6 годишна възраст.

Противоепидемичната мярка за спазване на физическа дистанция от най- малко 1,5 м. разстояние между лица, , които не са от едно семейство/домакинство се прилага за и за всички лица които се намират на открити обществени места.