Съветниците от МК ГЕРБ (СДС) ще поставят паметна плоча на Петър Габе на мястото на къщата му в Добрич

Общинските съветници от МК ГЕРБ (СДС) решиха да поставят паметна плоча на Петър Габе на мястото, където в Добрич се е намирала къщата на видния земеделец, общественик и публицист.

Съветниците от МК ГЕРБ (СДС) ще поставят паметна плоча на Петър Габе на мястото на къщата му в Добрич

Мотивът за акцията е, че Петър Габе има изключителен принос за развитието на Добрич и Добруджа, но,  заради това че дейността му попада в един зачеркнат от комунистическата пропаганда исторически период, името му потъва в забвение. 



Къщата на фамилия Габе в Добрич се е намирала на улица "Иван Вазов " №4. Сградата отдавна е съборена, а в парцела е построен жилищен блок "Явор". Съветниците от МК ГЕРБ (СДС) предложиха на живеещите там да поставят плочата на фасадата на блока. Финансовият ресурс за паметния знак е осигурен с лични средства на съветниците и на областния координатор на ГЕРБ – Добрич Деница Сачева.  

Бащата на поетесата Дора Габе – Петър (Пейсах) Израелевич Габе (1857–1927) е  народоволец, който заедно със съпругата Екатерина бяга от царска Русия по време на погромите над евреите там. Семейството се заселва в Добруджа и започва да обработва земя. Петър Габе се влюбва в Добруджа и я нарича  българската Калифорния. Става  първият български фермер, създава най-големия чифлик у нас, известен е като защитник на бедните и онеправданите. Той стои в основата на изграждането на жп линия до Добрич. А след откриването на гарата през 1910-та, Добрич се оформя като областен град. 

Когато румънците завладяват Добруджа през 1913 г., фамилия Габе емигрира в София. През 1917-та година Петър Габе отпечатва уникалната анкета "Румъния в Добруджа 1913-1916", в която описва жестокостите на румънците сред мирното население. " Румънците надминаха в зверствата всички балкански народи ", пише Петър Габе, а ужасяващите му публицистични разкази за стореното от северните съседи се четат в цяла Европа. Заради острото му перо румънците го осъждат задочно на смърт и конфискуват всичкото му недвижимо имущество в Добруджа. 

През 1925 г. останалият без средства за препитание Петър Габе издава най-значимия си труд "Добруджанският въпрос в неговата същност". Три месеца преди да почине, в дома му в столицата влиза румънският аташе по печата и му предлага да му върнат всички имоти, ако спре да пише срещу румънците. "Когато върнете на всички българи Добруджа, тогава ще върнете и моето", отговаря болният Петър Габе. 

Къщата на фамилия Габе в Добрич е купена в началото на 20-ти век. По сведения на добруджанския краевед Веселина Малчева постройката е била едноетажна, с два входа, разположена в дълбок и обширен двор. До 1903-та там живее ученичката Дора Габе. Когато завършва образованието си в Швейцария и Франция, поетесата се връща в Добрич като учителка по френски и от 1907-ма до 1909-та отново живее в къщата. През 1910-та цялата фамилия Габе се преселва в Добрич, но 3 години по-късно собствениците емигрират. През 1918-та румънците конфискуват имота. 

След Крайовския договор от 1940 г. сградата става общинска собственост и е продадена на преселници от Северна Добруджа. По-късно те я препродават, през 70-те години на миналия век къщата е съборена.