Започнете още сега борбата срещу ябълковия червей

Тази възможност произтича от начина му на зимуване. Той развива две поколения годишно и напада както ябълката, така и крушата.

Започнете още сега борбата срещу ябълковия червей

Пеперудата от първото поколение се появява през април и май. Лети до средата на юни. През това време женските снасят яйца по листата, клонките и най-вече по младите плодчета. Излюпените гъсенчики пълзят и се добират до плодовете, вгризват се в тях, проникват до семенната кутийка и се хранят със семената. След 35-45 дни се развиват напълно, всяка от тях унищожила по 2-3 плода, и тръгват да какавидират по пукнатините на кората, под преждевременно окапали листа и по други места. От какавидите излитат пеперудите второ поколение и нещата се повтарят. Летят през юли, август и до средата на септември. Те поразяват плодовете, които са обект на беритба и консумация и затова повредите от второто поколение са най-видими и най-чувствителни. Гъсениците от второто поколение какавидират по напуканата кора, по пукнатините на подпорите, по сухите клони, в щайгите и касетките.



Затова още след листопада, че и през януари, та дори и по-късно трябва да се предприеме физическото унищожение на зимуващите гъсеници. За целта напуканата кора на овощните дръвчета трябва да се остърже с помощта на телена четка и събраните върху постлано платно стружки да се изгорят. Изрязват се всички сухи и засъхващи клони. Оглеждат се и прътите, с които са подпирани натежалите от плод дръвчета. Те се обелват от вече мъртвата кора, преглеждат се пукнатините и ако има в тях пашкулчета, унищожават се с остър предмет. Всяка освободена касетка в плодохранилището също се преглежда, така се постъпва и със стелажите, както и с други възможни за зимуване места, за да се премахне физически опасният неприятел. Само при такава постоянна борба, съчетала всички възможни мерки, може да се сведат повредите от ябълковия плодов червей до практически безвредния минимум.