Тайните на здравия разсад

Всеки градинар знае, че най-доброто време за отглеждането на разсади е краят на зимата и началото на пролетта, когато всичко се пробужда и получава енергия от топлите слънчеви лъчи, които сгряват водата и почвата.

Тайните на здравия разсад

За да получите добра реколта през есента, трябва да се погрижите да подготовката на разсадите именно сега. Ще трябва да спазите някои правила, за да имате качествени растения, които да са силни и здрави.



Поливането

Поливането на разсада се отличава от поливането на възрастните растения, тъй като младите екземпляри нямат все още напълно формирана коренова система и трябва да получават повече хранителни вещества. Оптимално е да напоявате долната част на почвата, където са основните корени на растенията. Затова през определено време пълнете с вода подложката на сандъчето, за да може течността да попива нагоре в почвата.

Торенето

Минералните торове са тези вещества, които ще ви позволят да подобрите състоянието на разсада и да го подготвите за пресаждане. Периодично чистата вода за поливане трябва да се заменя с разтвор на торове, които съдържат калий и фосфор. Специалните смеси за разсади също ще са ви от полза.

Климатът

За да получите здрав и силен разсад, готов за пресаждане, трябва да държите растенията на прохлада. Температурата на помещението не трябва да е повече от 15 градуса. Използвайте остъклени балкони или специално оборудвани оранжерии. За да подготвите растенията за изнасянето им навън, е добре често да проветрявате.

Адаптацията

Растенията, които се развиват в стайни условия, не са подготвени към въздействието на слънчевите лъчи. За да не се допусне появята на изгаряния, трябва постепенно да подготвяте пониците за новите условия. Няколко дни преди засаждането им ги оставете на слънце за кратко, след това постепенно увеличавайте времето за престой, за да може разсадът да се адаптира.

Повече или по-малко

Прекалените грижи и излишното торене няма да ви донесат нищо добро. При прекалено подхранване листата на разсада могат да се свият, а понякога дори да почернеят. Ако на разсада не му достига азот, то листата му ще загубят цвета си и ще избледнет. При липса на фосфор долната част на листата ще придобие пурпурен оттенък. Ако в почвата няма достатъчно калий, то края на листата ще се обрамчи с кафяви линии.