Множеството паркирани автомобили - пречка за снегопочистването на малките улици в Добрич

С 850 тона сол и 100 тона пясък разполага на склад снегопочистващата фирма за Добрич “Еф Си Си”, коментира за медията ни управителят Калин Рачев.

Множеството паркирани автомобили - пречка за снегопочистването на малките улици в Добрич

По думите му това количество е достатъчно за посрещането на зимна обстановка от десет дни. Около 180 км е уличната мрежа в града, която подлежи на зимна поддръжка от фирмата. Тя се изпълнява до 31 март, в зависимост от метеорологичните условия, като може да се извършва и по-късно от посочения период. 



„За този зимен период около 350 тона сол сме изразходили. Пясък не сме, тъй като не се е налагало. Той се използва обикновено при по-ниски температури. До минус три, четири градуса се използва сол. Тя действа по-ефективно и не полепва по автомобилите“, обясни Калин Рачев. 

През изминалия уикенд граждани са подали сигнали за заледявания в града. Замръзнала вода вследствие на снеговалежите е имало по булеварди с интензивно движение в Добрич.

„Шест снегопочистващи машини се грижиха за зимното поддържане на Добрич. Последното ни излизане беше във връзка с подадени сигнали до 112 и на дежурните телефони в общината. Рано сутринта между събота и неделя се получи заледяване в града. Тогава пуснахме три машини, които хвърляха сол на заледените места. Имаше доста такива по бул. „Добруджа“ и бул. „Трети март“. Явно температурите тогава са паднали доста“, посочи управителят на „Еф Си Си”. 

Калин Рачев призовава при усложнена зимна обстановка гражданите да сигнализират за заледени участъци или места, на които се е образувало снегонавяване. Той посочи, че мобилният му телефон е публикуван в интернет като управител на „Еф Си Си”. „Никога не съм отказвал разговор и помагам винаги, когато можем“, подчерта той.

Предизвикателство по отношение на снегопочивстването в Добрич през изминалата седмица са се оказали малките улици в града, където има паркирани множество превозни средства.

„На малките улици почти няма как да влезем заради множеството паркирани автомобили. Времето, в което живеем е такова. Всяко семейство има по два, някои по три автомобила. Няма къде да се паркира. Всеки спира, където намери. Снегопочистващите машини трябва да има как да влязат в улиците, да маневрират вътре и да се върнат обратно. Това не става в повечето от местата по малките улици“, каза в заключение Калин Рачев.