ГЕРБ, СДС и БЗНС се преклониха пред жертвите на комунистическия режим

В деня за признателност и почит на жертвите на комунистическия режим, структурите на Политическите партии ГЕРБ, СДС и БЗНС в Добрич отдадоха почит на убитите без съд и присъда и ликвидирани от народния съд.

ГЕРБ, СДС и БЗНС се преклониха пред жертвите на комунистическия режим

На 1 февруари 1945 г. започва най-мракобесният период от новата история на България. На този ден са разстреляни регенти, депутати, министри, висши военни и сътрудници на цар Борис.  Сред убитите е и Светослав Поменов, който ръководи българската делегация за сключването на Крайовската спогодба. На 8 март 1945-та, в края на старите добрички гробища са разстреляни 18 наши съграждани. Телата им са заровени в общ гроб. Там сега се издига Кръст-паметник.



Днес структурите на ПП ГЕРБ, СДС и БЗНС отдадоха почин към жертвите.


Поклонението започна със заупокойна молитва, отслужена от отец Велико от храм „Света Троица”. „Като християни наш дълг е преди всичко да поменем жертвите на комунистическия режим. Тези които положиха душите си, за да ни има нас. Тези, които отстояваха любовта към народа, към родината, към църквата. Със своя пример и саможертва направиха така, че да възкръстне отново вярата и родолюбието в страната ни. Нека Бог да ги прости! Амин!”, каза отец Велико. 


„В края на старите градски гробища, на това място, където е вдигнат паметникът, на 8 март 1945 г. са убити осемнайсет видни граждани на Добрич”, заяви в словото си пред паметника д-р Златко Златев от местната организация СДС, която заедно с ГЕРБ и БЗНС организираха поклонението. Той отправи апел да бъдат въведени уроци по история на комунизма в часовете по родинознание при по-малките учениците.


На събитието присъства и председателят на Българския национален фронт – Чикаго инк. – Огнян Тасов. „Имам директно отношение към нещата, които са се случвали -  дядо ми е съден от Народния съд, вуйчо ми е със смъртна присъда. Четирима души имам близки, минали през концентрационни лагери – през Белене, през Ловеч. Истината трябва да бъде казана ясно и високо, не бива да бъде скривана, за да се знае и да не се повтаря никога, защото такова невиждано мракобесие не би следвало да се случва никъде по света”, каза той. 


С минута мълчание и поднасяне на цветя беше почетена паметта на жертвите на комунистическия режим.