„Бременските музиканти” и „Момче и вятър” – сред новите заглавия на кукления театър в Добрич

Въпреки трудностите, пред които се изправиха хората на изкуството през 2020 година, Държавният куклен театър „Дора Габе” в Добрич успя в това непривично време да постигне доста добър резултат.

„Бременските музиканти” и „Момче и вятър” – сред новите заглавия на кукления театър в Добрич

Макар, че годината започна с грипна ваканция и целият февруари месец не се играеха представления, а в началото на март бяха наложени ограничения заради разпространението на коронавируса, културната институция намери начин да радва най-малките добричлии – с представления на открито. Повече ни разказва директорът на кукления театър Петър Петков. 



Първото ни представление можем да кажем, че беше чак края на май месец, но мобилизирахме сили и започнахме да играем със съгласието на директора на Зооцентъра на открито и се оказа една много хубава идея, защото имаше доста публика. Времето също беше с нас и целия юни и юли бяхме на открито там. В момента, в който детските градини започнаха да функционират, ние започнахме да ги посещаваме, но представленията ни бяха отвън. Успяхме да осъществим няколко турнета до Силистра, до Дулово, из целия регион се пътуваше. 

През 2020 година Кукленият театър в Добрич е реализирал над 170 представления. 

Първото представление, което успяхме да реализираме беше още през януари – „Сън” по Магда Борисова, след това нашият приятел Леонард Капон постави „Малкият Мук” – едно чудесно заглавие, което ще продължи да се играе и тази година. След това пак един български автор – Георги Дилянов, с който работим от доста време, представлението се казва „Корабът на мечтите”. Успяхме и да възстановим още едно представление за Баба Марта. Общо взето бяхме достатъчно добре натоварени в тези месеци, в които можеше да се играе”, сподели Петков. 

Той допълни, че  годината не е преминала без неприятни моменти. „Естествено имаше и неприятни моменти, за първи път от толкова години Община Добрич намали финансирането за кукления театър, за мен това беше много необяснимо и много неприятно. Те никога не са отделяли кой знае колко много средства, както правят другите областни центрове, но за мен това е необяснима политика - да не разбираш смисъла на културата и да не я подкрепяш”, каза той. 

Скоро започват и репетициите за първата постановка - „Наказаната лисана” постановка на Румен Куртев, а към края на март ще бъде представена постановката „Бременските музиканти”. 

„Планирали сме и още една българска приказка от Людмил Станев – „Малка чувалена приказка”, ще възстановим също и „Момче и вятър”. Мисля, че това да достатъчно добри заглавия и като брой. Горе долу се стараем да натоварваме театралния състав равномерно, за да поддържат една по-добра форма. 

Петър Петков си пожелава пандемията да отшуми и залите отново да са пълни с деца, жадни за театър.