Олга Иванова: Изкуството трябва да се учи на живо, децата да се докосват до преподавателя

Изкуството трябва да се преподава присъствено и децата да се докосват до него, тъй като чрез виртуални срещи емоцията от комуникацията с учителя трудно може да бъде усетена напълно, смятат преподаватели.

Олга Иванова: Изкуството трябва да се учи на живо, децата да се докосват до преподавателя

От първи февруари творческите школи отново отвориха врати с 30% заетост от капацитета им и при спазване на разпоредените противоепидемични мерки. Благодарение на заповедта на здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов за разхлабване на част от мерките художниците от Арт клуб „Цветно” към Общинския младежки център „Захари Стоянов” в Добрич отново ще могат да изразяват себе си чрез рисуване. Ръководителят Олга Иванова сподели за Добрич Онлайн, че присъствените срещи в школата се възобновяват от сряда. 



„От сряда цялата школа ще започне отново да функционира, което е радостно, защото изкуството трябва да се учи на живо, в присъствено обучение, в ателието, в кабинета, в класната стая, да има непрекъснат контакт с педагога. Това е изкуство. Не бих заменила присъственото с виртуално обучение. Децата трябва да се докосват до преподавателя, да го виждат, да чуват думите му, да виждат изражението му и начина, по който показва какво трябва да се направи“, смята Олга Иванова.

Като преподавател по Изобразително изкуство в Частната профилирана гимназия "Райко Цончев" в Добрич, тя също се среща с дистанционното обучение. Учителят определи присъственото обучение като емоция, която преподавателят носи в себе си и предава на учениците.   

„След като им се зададе задача, учениците я изпълняваха в съответния срок. Съответно те ми връщаха творческите си решения. Това беше придружено и с новия материал, който трябваше по държавните образователни стандарти да се вземе. Това са деца в осми, девети и десети клас. По държавно решение изкуствата изобразително и музика се учат по един срок. Аз бях в първия и сега приключих. Имаха много креативни задачи, за които трябваше да приложат невероятно творчество“, посочи преподавателят. 

Наблюденията на Олга Иванова са, че часовете по Изобразително изкуство са били творческа почивка за учениците, в която те имат възможност да се отдалечат от техническите устройства и да рисуват.

„Мисля, че тези часове измежду всичко останало, което те вършиха с компютрите вкъщи, се оказаха отдих. Като един отдих между задачите, които получават по основните изучавани дисциплини. Време, в което прилагаха творческа инициативност. Да, беше им интересно, правиха много хубави неща, от които аз съм възхитена. Аз не съм при тях, просто задавам задачата. Ако бях при тях, може би щях да се намеся за някои от решенията им. Така се получи абсолютно тяхното решение, което те предлагат и беше невероятно“, коментира преподавателят.

Олга Иванова посочи, че в момента намира време за лично творчество. 

„Аз лично творя страшно много в този момент, имам време да творя, но в тази област трябва да си вдъхновен, щастлив, емоционален, за да получиш красиви резултати“, каза в заключение тя. 

Заглавната снимка е архивна