Обвинен в опит за убийство на бившата си съпруга остава в ареста

Варненският апелативен съд отказа по-лека мярка за неотклонение на обвиняем в опит за убийство в условията на домашно насилие.

Обвинен в опит за убийство на бившата си съпруга остава в ареста

Срещу Метин К. се води досъдебно производство за това, че миналата година в Добрич е направил опит умишлено да умъртви бившата си съпруга. Деянието било извършено при издадена ограничителна заповед. Разследването изяснило, че е използвал газов пистолет, преработен в боен. Незаконното притежание на огнестрелното оръжие дало основание на прокуратурата да повдигне обвинение и за това закононарушение. 



Метин и съпругата му били разведени. На 26 юни 2020 г. в дома на жената мъжът извадил пистолета и я заплашил в присъствието на дъщеря им. Когато Метин излязъл от жилището,  жената затворила вратата след него. Той произвел изстрели през вратата, като два от куршумите я улучили, след което се укрил. 

Престъплението, за което е обвинен, се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. За да се произнесе, съдът взе предвид тежестта на престъплението и предвиденото наказание. Въззивната инстанция прецени, че макар да няма опасност мъжът да се укрие, е реален рискът да извърши престъпление. 

С тези аргументи Апелативният съд потвърди определението на Добричкия окръжен съд, с което е отказана промяна на мярката за процесуална принуда на обвинения в опит за убийство в условията на домашно насилие и незаконно притежание на оръжие Метин К. 

Съдебният акт не подлежи на обжалване.