4 години затвор получи 18-годишен, опитал да убие втория си баща

Наказание 4 години лишаване от свобода да изтърпи 18-годишният Пламен Й. Д. от Ген. Тошево, постанови Окръжен съд – Добрич.

4 години затвор получи 18-годишен, опитал да убие втория си баща

Той бе признат за виновен за това, че на 22.03.2011 г. в гр. Ген. Тошево, се е опитал умишлено да умъртви 59-годишен мъж, като деянието е останало недовършено по независещи от него причини. Младежът трябва да търпи наказанието си в затворническо общежитие от открит тип при първоначален общ затворнически режим като за него се полагат необходимите медицински грижи, постанови съдът.

По молба на подсъдимия и след като той призна вината си и даде съгласие да не се събират доказателства, Окръжен съд – Добрич, допусна делото да бъде разгледано като съкратено съдебно следствие. По този ред съдът ползва при определяне на наказанието на Пламен направеното от него самопризнание и установените в досъдебното производство факти и обстоятелства.

Те показват, че през 2010 г. Пламен е завършил 10 клас в Помощното училище – интернат „Л. Каравелов” в гр. Каварна и се върнал при майка си. След като останала вдовица, тя живеела на съпружески начала с 59-годишния пострадал. Пламен често се карал с майка си и мъжа й, като няколко пъти хващал нож и се заканвал, че ще го убие. Посягал да бие и майка си, чупил стъклата на прозорците на къщата.

На 22.03.2011 г. след 20 ч. пострадалият се върнал от работа и заварил у дома Пламен и майка му да се карат. 59-годишният защитил жена си и се скарали с подсъдимия. Младежът взел стоманена щанга и се опитал да удари с нея пострадалия. Той успял да я изтръгне от ръцете му и кавгата продължила.

След минути пострадалият решил да спре разправията и да излезе от къщата. Пътят му минавал през кухнята. Подсъдимият бил там и се заканил да убие мъжа, взел най-големия нож и посегнал да го намушка.


 

Първоначално пострадалият успял да се предпази, но при втория опит Пламен му нанесъл удар в областта на корема. Ножът проникнал до левия бъбрек и прерязал върха на XII плаващо ребро в ляво и интеркосталната артерия. С този удар Пламен причинил средна телесна повреда на 59-годишния. Той паднал на земята, после с усилия се изправил, а подсъдимият му нанесъл 4 удари в гърба. При първия от тях ножът се изкривил и по тази причина не проникнал в някоя от телесните кухини. Ударите в гърба довели до временно разстройство на здравето на 59-годишния, неопасно за живота му и представляват леки телесни повреди.

След тях Пламен хвърлил ножа под леглото и излязъл на двора.

Пострадалият също излязъл и тръгнал към къщата на брат си, която била долепена до неговата. На два пъти той падал на земята, докато измине тези 15-20 метра. Брат му и негова съпругата го отвели в Центъра за спешна медицинска помощ в гр. Ген. Тошево, а от там бил транспортиран в болницата в Добрич и опериран.

След излизането на пострадалия от дома му, Пламен се прибрал и около 23 ч. съобщил на дежурния в РУ „Полиция” – Ген. Тошево, че е наръгал човек с нож.

При определяне на наказанието му днес, съдът взе предвид многобройните и изключителни смекчаващи обстоятелства и наложи на Пламен наказание под най-ниския предел. Държавният обвинител посочи като смекчаващи вината обстоятелства чистото му съдебно минало, липса на други досъдебни производства срещу него, самопризнанието и съдействието, което е оказал на полицията. Адвокатът обърна внимание, че е налице изключително смекчаващо вината му обстоятелство по здравословна причина.

В последната си дума Пламен изрази съжаление за постъпката си.

Присъдата на Окръжен съд – Добрич, подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок.

Пламен Д. има основно образование, не работи, не е семеен, не е осъждан.