В средата на месеца отварят мярката за информиране във винарския сектор

На 15 февруари 2021 г. стартира приемът на проектни предложения по мярка „Информиране в държавите членки“ от Националната програма за подпомагане в лозаро-винарския сектор 2019-2023 г.

В средата на месеца отварят мярката за информиране във винарския сектор

Мярката се прилага за първи път в България, информират от ДФ „Земеделие”. Заявления за предоставяне на финансова помощ могат да се подават до 24 февруари 2021 г. Предвиденият бюджет за финансовата 2021 г. е малко над 3 млн. лева.


Мярката се прилага за информиране на потребителите относно отговорната консумация на вино и риска, свързан с вредната консумация на алкохол, както и за схемата на Европейския съюз за ЗНП и ЗГУ по отношение на специфичното качество, репутацията или други характеристики на виното, дължащи се на специфичната му географска среда или неговия произход.

Допустимите за финансиране дейности са свързани с провеждане на информационни кампании в медиите, изработване на информационни материали като брошури, дипляни, флаери, плакати, билбордове и др., създаване на уебсайт, участие в мероприятия, изложения, панаири, фестивали, конференции и др.

За подпомагане имат право да кандидатстват асоциации и организации на производители на лозаро-винарски продукти, професионални организации работещи основно в лозаро-винарския сектор, междупрофесионални организации по Закона за виното и спиртните напитки, както и държавни органи и институции, чиято дейност е свързана с насърчаване на бизнеса.

Срокът за изпълнение на информационните проекти е от 1 до 3 години от датата на сключване на договора с ДФ „Земеделие“. Максималната стойност на един проект не може да надвишава 700 000 лв. годишно и 2 000 000 лв. за тригодишен период.

Документите за подпомагане се подават лично или чрез упълномощено лице в Централно управление на ДФ „Земеделие“, ул. Гусла № 3, отдел „Вино, промоционални програми и лицензии“, след предварително записан час на един от следните телефони: 02/81 87 513, 02/8187 517 и 02/8187 534.