Библиотеката в Добрич – с виртуални инициативи за най-малките читатели

Ковид-пандемията, която ни връхлетя през миналата година и която продължава и до днес, промени в много аспекти живота ни.

Библиотеката в Добрич – с виртуални инициативи за най-малките читатели

Сред новите тенденции, които наблюдаваме, е и превръщането на виртуалния свят в предпочитано място за изява и общуване. Противоепидемичните мерки накараха и културните институции да обърнат още по-голямо внимание на електронните технологии, където макар и от разстояние да не спират комуникацията с потребителите. Сред тях е и Регионалната библиотека „Дора Габе“, която още от миналата година не спира със своите онлайн инициативи, насочени и към най-малките читатели на Добрич. 


„Още от миналата година нещата се промениха заради пандемията, наложи се библиотеката да заработи по-малко по-различен начин. Това беше предизвикателство и за нашия сектор. Повечето от мероприятията преминават в онлайн пространството“, коментира библиотекарят в сектор „Работа с деца“ Мира Христова.

През месец февруари за децата са предвидени виртуални инициативи. Те могат да бъдат открити на официалната фейсбук страница на Регионалната библиотека „Дора Габе“, както и на сайта на културната институция. За отбелязването на 147 години от обесването на Васил Левски ще бъде представено дигиталното издание на тефтерчето на Апостола на свободата. Предвидена е и беседа. 

„Много от изявите на сектор „Работа с деца“ се снимат под формата на видеоклип и се качват на нашия сайт и фейсбук страница. Обратната връзка е много положителен рейтинг“, каза Мира Христова. 

Тя посочи, че екипът публикува в онлайн пространството атрактивни за децата заглавия на книги, което след това ги предизвика да вземат хартиения вариант, за да го прочетат у дома. Към момента сектор „Работа с деца“ в Регионалната библиотека „Дора Габе“ работи при спазване на мерките, наложени от здравните власти. В сектора се допускат до двама читатели едновременно, с престой от 20 минути. Наблюденията на Мира Христова са, че децата търсят различни заглавия на книги. 

„Има деца, които се спират само на енциклопедии и това, което ги вълнува като космос, динозаври, праисторическия свят. Има деца, които харесват книги на чуждестранни автори. Има и читатели, които търсят изцяло от учебната литература. Това, което се изучава в училище. Читателите са в голям обхват и се търси абсолютно всичко в отдела“, сподели библиотекарят в сектор „Работа с деца“. 

В заключение Мира Христова увери, че екипът на библиотеката продължава да работи с голямо желание, въпреки обстановката в страната и по света, свързана с Ковид-19. „Искаме децата да посещават библиотеката, имаме желание да популяризираме нашата литература и изявите, предвидени в културния ни календар“.