От Добрич до Санкт Петербург – за мечтите на един актьор

Той е на 20-сет години и е от Добрич. Студент – първокурсник е в Руския държавен институт за сценични изкуства в Санкт Петербург.

От Добрич до Санкт Петербург – за мечтите на един актьор

Обучава се в специалността артист за драматичен театър и кино. Той е Ростислав Костов  и е единственият българин и добричлия сред новите попълнения в елитния руски университет. Страстта му към театъра се ражда още в началното училище, когато участва в любителски постановки и пиеси. По-късно, в ЕГ „Гео Милев“ в Добрич, е активен участник в театралния състав на гимназията, сформиран и ръководен от преподавателя по литература Драгомил Георгиев. В кукления театър в Добрич пък е посещавал театралната школа, ръководена от Румен Куртев.


„Да бъда известен не е основната ми цел, не е това нещото, което ме води. Основната ми цел е да бъда актьор“ – споделя Ростислав. Разказва, че през лятото на 2017 г. участва в театрален фестивал в Созопол, организиран от актьорски школи МОНТФИЗ. Там се запознава с  преподаватели от Русия и Америка и се впечатлява от руската театрална школа. Така у него назрява желанието да продължи образованието си в Русия. Окончателното решение взема две години по-късно по време на поредното издание на същия фестивал.

Ростислав  кандидатства по специална програма „България – Русия“, която му позволява да избира между два университета в Москва и два в Санкт Петербург. От Руския държавен институт за сценични изкуства в Санкт Петербург правят специално изключение за него – всичките турове на изпита да преминат онлайн заради пандемията от коронавирус.  Конкуренцията е сериозна -  за 33 места спорят 2 200 души, а за  отпуснатите две места за чужденци, се конкурират 72-ма  кандидат-студенти. Ростислав е единият от избраните.

Бъдещият актьор признава, че с онлайн обучението  подготовката на студентите изключително се затруднява. Скоро обаче и това ще се промени.  На 22 февруари  добричлията ще пътува за Русия и през март ще започне редовното си обучение в университета в  Санкт Петербург.

„Със сигурност искам някой ден да се видя в Холивуд, защото публиката, която имат холивудските продукции е много по-голяма от руските, може би заради езика или рекламата. Това е единствената причина да искам да бъда в Холивуд или поне да пробвам. Това е едно от нещата, които искам да правя в живота  - да пробвам. Руска школа, американска школа, английска школа – искам да пробвам каквото мога и тогава да направя някакъв окончателен избор“ – споделя още Ростислав. Признава обаче, че узрявайки, блясъкът на Холивуд не го блазни толкова, колкото дълбочината на културата и образованието в Русия.

Освен от театър той се вълнува и от кино, литература и музика. Мечтае някой ден да работи  под режисурата на Кристофър Нолън и Дейвид  Финчър.  

Ростислав определя себе си като амбициозен, но не и алчен. Според него големият успех винаги иска жертви. „Тепърва ми предстои да разбера през какви жертви трябва да премина за да постигна успеха, който искам. Правя каквото мога, каквото трябва ще се случи“ – казва той.  А ние знаем, че съдбата помага на смелите. И стискаме палци за попътен вятър на Роско -  към Санкт Петербург или към Холивуд – предстои да разберем.