Полина Милчева: Ако си се отнесъл към пчелите с любов, те ти се отблагодаряват

В деня на пчеларя ви срещаме с една млада жена, която е избрала звуците на природата пред шума на големия град.

Полина Милчева: Ако си се отнесъл към пчелите с любов, те ти се отблагодаряват

Преди 7 години Полина Милчева решава, че столицата не е най-подходящото място за живеене и отглеждане на трите й деца и се прибира в родния Добрич. Тя се захваща със семейния бизнес – пчеларстото, като помага на своите родители в Медената къщи "Михови", които се грижат за над 200 кошера. 



„От 1993 година моите родители се занимават с пчеларство, натрупали са много знания и опит в това, а аз смятам, че трябва да има приемственост и знанията трябва да се пазят и да се предават на поколенията. Ние живеейки в София с 3 деца, разбрахме, че големият град по-скоро ни взима, вместо да дава и сметнах, че е по-важно децата ми да бъдат по-близо до природата и да се възпитават на труд. Именно пчеларството е това нещо, което би заменило кариерите ни в София и би дало по-добри условия за отглеждане на децата ни.  Това е занаят, който се трупа през годините, всяка година е различна и опитът, който трупаш, е безценен”, сподели тя. 

Според Полина Милчева задължителното условие да бъдеш пчелар е да обичаш природата, пчелите и да не се плашиш от труда. 

„Изключително трудоемко е, има месеци, в които просто е безспирна работата, но трябва да не се плашиш и да ги обичаш. Всичко е любов. Просто е една въртележка в месеците, но пък е благоприятно. В края на сезона ако си се отнесъл към тях с любов, те ти се отблагодаряват. Трудът ти е възнаграден сладко”, разкри младата жена. 

Любовта към пчеларството на младата жена не може да се опише с думи, но според нея не е натрупала достатъчно опит, за го нарече свое призвание. 

„Мога да кажа, че за майка ми това е призвание. Тя говори за тях като за нейни деца и ги познава. Всеки кошер знае какво му се е случило през годините назад, независимо от бройката. При мен все още не мога да кажа, че е призвание. Много имам още да уча, много знания ми липсват, за да съм уверена и да съм сигурна дали го правя най-добре. Защото призванието е да правиш нещо по най-добрия начин и с лекота. Хоби също не е, защото е препитанието на двете ни семейства, така че и това не мога да кажа. Някъде по средата съм, но се надявам някой ден да мога да кажа, че е мое призвание”, разказа още Милчева.  

Ако пчелите можеха да разбират хората, тя би им казала едно огромно „Благодаря!”

„Въпреки всичко, което им причиняваме ние хората и човечеството, те продължават да си изпълняват ролята, просто освен да им благодарим трябва да им се извиним за това, което хората им причиняват”, заяви тя. 

За да бъде качествен крайния продукт е много важна своевременната грижа за пчелите и да съумееш да откликнеш на техните нужди. 

„Безкористност, задължително, защото когато тръгнеш с едни намерения, които не са чисти и се стремиш само към крайния резултат, не се получава същото. За да се получи добър краен резултат е нужна много любов, просто трябва да го правиш с любов. И като майка на три деца мога да кажа, че любовта е основното”, сподели тя.

Познати са много видове мед, но според Полина Милчева най-полезен е този, който се добива най-близо до нас.  Въпреки проблемите в сектор „Пчеларство”, любовта към пчелите дава сили на Полина Милчева и нейното семейство да продължават да се занимават именно с това.  

„Пчелите и отглеждането им ни носят удовлетворение, проблемите са много, по-скоро се оправят пчеларите по единично или в малки групички, което не знам дали е най-правилното, но като че ли на нас като българи ни е заложено да действаме по този начин. Ние лично продължаваме, защото обичаме пчелите и приемаме занаята, като наша мисия – да ги отглеждаме, да ги популяризираме. С Медената къща всъщност именно това целим – да си дадат сметка хората колко са важни, още ако можем от малки да им заложим това зрънце на любов и на уважение към пчелите”, каза още Полина Михова.  

Медена къща „Михови” се намира в с. Прилеп по пътя за курортния комплекс „Албена”. Там се намира и голяма част от пчелина на Полина Милчева и нейното семейство.

„Това беше една мечта на майка ми, която осъществихме и мисля, че развиваме успешно. Идеята е да популяризираме живота на пчелите, имаме различни пчелни жилища, които сме пресъздали. Имаме стъклени кошери, които са изключително интересни за гостите ни, имаме мечок – дървена пластика, която също е заселена с пчели. Искаме да запалим у децата това пламъче и да си дадат сметка, че природата е нещо съвършено и пчелите са част от това съвършенство. Ние трябва да ги пазим, защото на тях се крепи много голяма част от бъдещето ни”, сподели тя. 

Продуктите на Медената къща могат да бъдат открити и на Фермерския пазар, който се провежда в „Стария Добрич” всеки четвъртък. Полина Милчева пожелава на начинаещите пчелари да се въоръжат с търпение, постоянство и сили. Да не се отказват и много любов, любов към природата и към пчелите.