През 2020 г. БЧК в Добрич раздаде над 380 т хранителни продукти и помогна на над 13 000 души

За първи път в близката история БЧК в Добрич протегна ръка на над 13000 души, нуждаещи се от подкрепа. Това заяви за Добрич Онлайн директорът на областния съвет на хуманитарната организация д-р Артюн Еринозов.

През 2020 г. БЧК в Добрич раздаде над 380 т хранителни продукти и помогна на над 13 000 души

По неговите думи, 2020 г. е била трудна, сложна, динамична и изпълнена със сериозни предизвикателства. В условията на Ковид-пандемия екипите на БЧК и стотиците доброволци са помагали на представители на различни уязвими по време на карантината, а и след нея.



Успоредно с традиционните програми, по които работи БЧК, е оказана хуманитарна помощ и на много други хора, потърсили помощ заради ниски доходи, безработица в разгара на Ковид-кризата, здравословни проблеми. Паричното изражение на оказаната през годината помощ възлиза на над 800 000 лева. Само в рамките на две европейски хранителни програми са предоставени над 380 тона хранителни продукти за 650 000 лв., на над 1000 души по постановление на МС са раздадени хранителни и хигиенни пакети.

Отделно от това много фирми и граждани от областта са се отзовали на отправения от ОС на БЧК апел за допълнителна помощ.  „В усилията за справяне с Ковид-пандемията беше впрегнат целият човешки, технически и материален ресурс на нашата организация“- поясни д-р Еринозов. Той подчерта, че БЧК има седем служители, а цялата дейност се извършва с подкрепата на над 300 доброволци и активисти, представители на младежкия БЧК, кметовете на общини и на населени места.

В същото време ОС на БЧК продължава дейностите, свързани с традиционните задачи – подготовка на кандидат-водачи на МПС и курсове за водни спасители, подпомагане на деца от различни училища, работа с фондовете „Солидарност“ и „Милосърдие“.