63-годишен мъж отива на съд за данъчни измами

63-годишен мъж отива на съд за данъчни измами
На съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Добрич е предаден Т. Г., който като управител на дружество избегнал установяването и плащането на данъчни задължения по Закона за местните данъци и такси за притежаваните 358 леки и товарни автомобила.

Общият размер на неплатените данъчни задължения по Закона за местните данъци и такси е 196 440,52 лева. 63-годишният мъж ще отговаря за престъпление по член 255, ал. 3, във връзка с ал. 1, т. 1 от НК, като деянието е извършено като продължавано.


В периода от юли до декември 2014 година, управляваното от Т. Г. дружество регистрирало 358 автомобила, без да подава декларации в община Добрич, които са задължителни. В двумесечен срок от придобиването собственикът е длъжен да ги декларира пред общината по адрес на седалището на дружеството, което се помещавало в град Добрич.


Схемата, използвана от 63-годишният мъж, била известна като „румънска“ и била разпространена в Северна България. Чрез нея румънски граждани купували автомобили от цяла Европа, но тъй като първоначалната такса за регистрация в Румъния била висока, те пристъпвали към по - евтин вариант. А именно: регистрирали колите си с временни номера за максималния срок в Румъния, намирали фирми като дружеството на Т. Г., които им помагали да се сдобият с българската регистрация на собственото им превозно средство. Така с пълен комплект от документи и с нотариално заверено пълномощно румънският гражданин получавал автомобила си, с който можел да пътува навсякъде и да се разпорежда с него. Но автомобилите не били регистрирани по ЗМДТ в съответната община в България – в случая Община Добрич, не били свалени от отчет в сектор „Пътна полиция“ и оставали с български регистрационен номер.


Предстои делото срещу 63-годищният обвиняем Т.Г. да бъде насрочено за разглеждане в Добричкия окръжен съд.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+