Доц. Кунчев: Тестването на ученици е доброволен акт

„Тестването на ученици е доброволен акт. Ако един родител иска да получи информация – може да попита за всичко. Ако не иска – пише в декларацията „не” и точка по въпроса. Няма да има никакви последици за него и за ученика”. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Доц. Кунчев: Тестването на ученици е доброволен акт

„Прави се скрининг, за да хванем ранни случаи на заразени, да ги изведем от средата и да намалим риска от заразяването на другите ученици и учители”, посочи още той и допълни, че колкото по-рано те бъдат изведени от колектива, толкова по-малък е шансът да възникне епидемичен взрив.



По думите му към момента не е резонно да се правят тестове на учениците за наличие на антитела. „Идеята е да търсим реална полза от това изследване и пак казвам – решението зависи изцяло от родителите”, коментира Кунчев. 

Министърът на образованието Красимир Вълчев посочи, че децата в предучилищна възраст и учениците от 1-4 клас учат присъствено от 4 януари. "За 4 седмици през януари имахме леко покачване на случаите. Спорен е въпросът коя среда, колко допринася, за увеличаване на коефициента на заразяването, но факт е че всяко едно взаимодействие го прави. Образователната система е среда на многочислено, многочасово взаимодействие", каза още той. .

По думите му в момента  650 хиляди деца и ученици са в училище и няма как това да не бъде част от веригата на разпространение на вируса. От друга страна изследванията показват, че колкото по-малки са децата, толкова по-малко индивидуално пренасят вируса. "Тоест - проблемът са не толкова децата, колкото класната стая като среда", подчерта Вълчев и допълни: "Нашето желание е да има максимум присъствено обучение, но доколкото е разумно и доколкото позволява ситуацията и не застрашаваме здравето на голям брой деца, учители и родители."

„Поставили сме си за цел колкото се може по-дълго да продължи присъственото обучение. Идват матури и кандидатстудентски изпити. Най-лошото за една държава е ниското образование на нейните граждани", посочи и здравният министър Костадин Ангелов. 

Според него именнно антигенните тестове са били онова решение, което да помогне децата да се задържат по-дълго в училище. "Нашата цел не е да затворим училищата, а напритив – да  дадем възможност на децата да се докоснат най-дълго и в най-пълна степен до ценностите, които ще им даде образованието”, категоричен е проф. Ангелов.